Nastavljaju se pregovori za spas Dina Petrokemije

Foto: radio101

NA ZAGREBAČKOM Velesajmu održano je prvo stečajno ročište za Dioki. Vjerovnici su se izjasnili o tražbinama, a stečajnoj upraviteljici dana je ovlast za nastavak pregovora s potencijalnim investitorom za omišaljsku Dina Petrokemiju, britanski Devon Trading koji zastupa najveću kazahstansku naftno-plinsku grupaciju.

Prioritetne tražbine iznose oko 100 milijuna kuna. Veći dio, oko 70 milijuna, čine zaostale plaće i otpremnine za 500-tinjak bivših radnika Diokija, koji su završili na Zavodu za zapošljavanje. Skupština vjerovnika ovlastila je stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić Turkulin za daljnje pregovore s potencijalnim investitorom u kojem vide rješenje svoje agonije, rekao je bivši radnik Diokija Bojan Kovačić za Media servis.

"Oni su dali ponudu koja zasad zvuči dosta dobro, pa ćemo vidjeti kako će se to dalje odigrati. Koliko mi imamo saznanja, ta korporacija želi otkupiti kompletne udjele Diokija, koji je stopostotni vlasnik Dine, i da bi to trebalo značiti pokretanje i proširenje proizvodnje na Dini. I otkupom tih udjela to bi također trebalo značiti isplatu radničkih potraživanja za lokaciju Zagreb", pojasnio je Kovačić.

U Dinu koja je još u predstečajnoj nagodbi novi vlasnici navodno planiraju uložiti oko 12 milijuna eura. Od spašavanja tvrtke u većinskom vlasništvu posrnule Ježićeve Dioki grupe nedavno je, podsjetimo, odustao Crodux plin umirovljenog generala Čermaka.

Pročitajte više