Nastavljeno suđenje Mladenu Naletiliću Tuti: Svjedok ublažio iskaz, Naletilića optužuje za otmicu

Foto: ICTY

ŽELJKO DŽIDIĆ, bivši zapovjednik 3. bojne vojne policije HVO-a, svjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu protiv Mladena Naletilića Tute. Svjedok je ublažio iskaz u odnosnu na onaj koji je dao prije 16 godina, ali Naletilića i dalje tereti za otmicu.
 

Iako je i danas teretio Tutu na suđenju za otmicu Nosića te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. Džidićev iskaz znatno je blaži od onoga koji je prije 16 godina dao u istrazi. Džidić je ispričao da je u zgradi vojne policije vidio zapovjednika Kažnjeničke bojne Naletilića s pedesetak pripadnika koji su razoružali vojnike te zatim u Široki Brijeg odveli njega i Nosića kojega su smatrali odgovornim za ubojstvo pripadnika Kažnjeničke bojne po nadimku Fićo, javlja HRT.

Danas je, ipak, ispričao da ga pripadnici Kažnjeničke bojne nisu tukli niti mu prijetili. Za Nosića je danas rekao da je bio rumen u licu, dok je u istrazi prije 16 godina tvrdio da je bio krvav te da su mu ruke bile vezane žicom. Ustvrdio je i da su ga odveli u Široki Brijeg zbog antagonizma koji je vladao između vojne policije i Kažnjeničke bojne, dok je u istrazi govorio da se suprotstavio zarobljavanju vojnika u vojnoj policiji koji su uglavnom bili slabo naoružani ročnici.

U istrazi je tvrdio i da ga je u vojnoj policiji 10 do 20 pripadnika Kažnjeničke bojne tuklo rukama i kundacima, zbog čega je zadobio oderotine i posjekotine, a danas je rekao da se radilo o naguravanju. Suđenje se nastavlja 19. srpnja ispitivanjem novih svjedoka.
 

Pročitajte više