Nataša Srdoč: Fimi media služi za mazanje očiju, njome se ništa suštinski ne rješava

UGLEDNI portal Business Insider ovih dana između ostalog piše i o slučaju Fimi-media, te napominje kako će suđenje Sanaderu i HDZ-u biti pomno promatrano od strane EU-a, jer je riječ o povijesnom antikorupcijskom slučaju.

BI piše kako se "bivši premijer i bivša vladajuća stranka suočavaju s optužbom da su iz državnih kompanija isisali najmanje 70 milijuna kuna, što za troškove političke kampanje što za financiranje raskošnih osobnih stilova života.

Čitateljima objašnjavaju kako je slučaj dobio ime po marketinškoj firmi koja se optužuje da je bila korištena kao glavni kanal za prikupljanje i distribuiranje takozvanih crnih fondova. Pritom naglašavaju kako će suđenje "služiti kao pokazatelj navodne antikorupcijske borbe".

BI piše kako su mnogi EU dužnosnici priznali da je Hrvatska zadnjih godina napravila napredak u pogledu istraživanja "visokog" kriminala, iako su ranije prigovarali zbog nedostatka optužnica protiv visokoprofiliranih političara poput Sanadera. Međutim, takvog mišljenja nije i Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic Instituta za javnu politiku, koja smatra kako ovo suđenje predstavlja samo brzinsko rješenje za postojeće socioekonomske bolesti, iako se njima suštinski ništa ne rješava.

"Slučaj Fimi media samo je jedan od primjera pljačke koja se u Hrvatskoj događa zadnjih 20 godina i jasno pokazuje zašto Hrvatska zaostaje za većinom bivših komunističkih zemalja u pogledu privatizacije, udaljavanja vlade iz ekonomije i stvaranja transparentnog i otvorenog upravljanja", kazala je Srdoč za Business Insider.

"Ovaj slučaj prije predstavlja ubod iglom nego efektivan pristup borbi s hrvatskom kriminalnom zvijeri i stvaranje vladavine zakona i zaštite vlasničkih prava", kritično je zaključila Srdoč.

Pročitajte više