Natječaj za ravnatelja GKM-a: Miliša odbio javno prezentirati program, Indexu zabranio objaviti razgovor

Screenshot: Street View

KAZALIŠNO vijeće Gradskog kazališta mladih odlučilo je za ravnatelja predložiti glumca Belmonda Milišu, koji je za razliku od dvoje protukandidata odbio javno prezentirati program. Zašto, pokušali smo doznati od njega. Nakon tog i pitanja o savjetniku, radnom mjestu koje je nedavno uvedeno izmjenama Statuta kazališta, kazao nam je da nemamo njegovu dozvolu da objavimo razgovor.

Novi ravnatelj ne zna da će postaviti savjetnika?! 

"Ovo preko telefona nije razgovor, nego ćaskanje", kazao nam je Miliša, požalivši se da se radi o provokativnim pitanjima. Nije mu svidjelo kako je razgovor krenuo. Kada Gradsko vijeće donese odluku o njegovom postavljanju na čelu kazališta, spreman je, kaže, za intervju.

Šteta, jer htjeli smo od njega doznati koga će postaviti za savjetnika, pošto se priča da je to mjesto namijenjeno Ljubici Srhoj, koja je u kazalištu odradila pet mandata ravnateljice, a trenutno je vršiteljica dužnosti pošto aktualna gradska vlast ni nakon tri natječaja još uvijek nije uspjela izabrati ravnatelja.

Miliša se začudio našem pitanju, čuo je da se nešto o tome govorilo, ali da je mjesto ustrojeno, još ne zna.

Miliša odbio javno prezentirati program

Za razliku od Miliše, koji program ne želi javno predstaviti, glumica Silvana Stanić i Filip Glavina, direktor Kazališta Licem u lice, dali su dopuštenje da se njihovi programi predstave javnosti na stranici GKM-a, no još uvijek nisu objavljeni unatoč nalogu predsjednice Kazališnog vijeća Nives Fabečić Bojić.

Inače, na sjednici Kazališnog vijeća u ponedjeljak, Miliša je dobio tri glasa, a Stanić dva. Nije tajna da je gradonačelnik Ivo Baldasar bio sklon Stanić i da je zbog drugačijeg mišljenja želio smijeniti člana Kazališnog vijeća dr. Anđela Mojsovića, što nije prošlo na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Za Stanić su glasali predstavnici Grada, predsjednica Vijeća Fabečić Bojić i Toni Miljak, a za Milišu Mojsović, predstavnik glumaca Vinko Mihanović i predstavnica zaposlenika Nada Kovačević.

Mojsović prvo odlučio pa pogledao programe

Mojsović je u Vijeće instaliran u listopadu prošle godine na prijedlog Baldasarovog koalicijskog saveznika Tomislava Alujevića Grgasa koji je u GV ušao na listi don Ivana Grubišića. Kada je postalo jasno da neće glasati za Stanić, već za Milišu, Baldasar ga je htio zamijeniti mladim SDP-ovcem Nikolom Dudakom.

Zvali smo dr. Mojsovića da čujemo zbog čega se odlučio za Milišu, a i da provjerimo kada se upoznao sa programima kandidata. Ispalo je da je Mojsović prije donio odluku o kandidatu pa se tek onda upoznao s programima, koje je predigao u ponedjeljak ujutro, dakle, na dan kada je održana sjednica Kazališnog vijeća na kojoj se odlučivalo o ravnatelju.

"Odlučio sam se za Milišu jer je sam siguran da je on najbolji odabir za teatar i građane, u skladu sa onim što je struka rekla. Istina je da sam programe predigao tek u ponedjeljak. Detaljno sam ih iščitao, svakome sam posvetio po dva sata i mogu reći da su sva tri programa slična i predstavljaju želje kandidata", kazao je Mojsović.

Ipak, kao da je zaboravio da to nije mogao znati dok ih nije pročitao, a napravio je to, kako smo ustanovili, nakon što je već donio odluku o kandidatu kojeg će podržati.

Insinuacije i provokacije

Zanimljivo je da se ni Mojsoviću, kao ni Miliši nisu svidjela postavljena pitanja. Mojsović ih je nazvao insinuacijom, a Miliša provokacijom.

Pitali smo Mojsovića je li upoznat sa tim da je dosadašnja ravnateljica Ljubica Srhoj, kojoj se očito smiješi savjetničko mjesto, ako Miliša prođe kao ravnatelj na Gradskom vijeću, punila svoj apartman na račun kazališta. Mojsović smatra da to nije relevantno i da se to događalo prije njegovog dolaska u Kazališno vijeće.

Index je prije godinu dana pisao o toj problematici, nakon čega su se aktivirali Državno odvjetništvo i policija. Odluka o tome što će se napraviti nije još donijeta. Grad Split najavio je kako će u kazalište poslati internu reviziju da utvrde što se sve događalo, ali to još nije napravljeno.

Kako smo već pisali, Srhoj je gostujuće glumce smještala u svoj privatni apartman. Kao privatnica je ispostavljala fakture, a kao ravnateljica Kazališta davala naloge za isplatu.

 

 

Pročitajte više