Navalni pristašama u Moskvi: Borit ću se na izborima i pobijediti, velika smo i moćna sila!

Ilustracija: Youtube

VOĐA ruske opozicije Aleksej Navalni rekao je pristašama da ne odustaje od borbe te da će se natjecati i pobijediti na izborima za gradonačelnika Moskve.


Izjava je uslijedila nakon što je pušten na slobodu za vrijeme trajanja žalbenog postupka. Žali se na presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere. Mnogi analitičari i pristaše presudu su ocijenili kao političku, a osudili su je i SAD, EU te brojne udruge za zaštitu ljudskih prava.

"Velika smo i moćna sila!"

Okupljenim pristašama je na stanici Jaroslavski danas rekao da će "ići na izbore i pobijediti". "Velika smo i moćna sila. Kremlju smo oduzeli privilegiju zatvaranja ljudi koji bi potom nestajali", rekao je.

Nakon što je vođa ruske opozicije u četvrtak osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere teške 500.000 dolara prosvjednici su se okupili u nekoliko gradova širom Rusije te su prosvjedovali u znak potpore osuđenom antikorupcijskom blogeru.

Prema podacima policije, u Moskvi se okupilo oko 2500 osoba na "nedozvoljenom prosvjedu", dok organizatori prosvjeda tvrde da ih je bilo više od 10.000. U Moskvi je uhićeno oko 160 osoba, a uhićeni su oni koji su blokirali promet i ulice. U Saint Petersburgu okupilo se oko 800 prosvjednika, a njih 30 je završilo u zatvoru.

Prosvjedi su se održali i u Kirovu gdje je Navalni bio na sudu. Stotinjak osoba okupilo se ispred suda gdje je kritiziralo odluku o zatvoru. Neki su završili u policijskoj postaji.
 

Pročitajte više