Naviknite se na vrućine, pravo osvježenje stiže tek u rujnu!

IZA NAS je najtopliji dan u ovoj godini. Živa na termometru u 15 se sati u pojedinim dijelovima Hrvatske podizala na visokih 35 stupnjeva, a najtoplije je bilo na području Slavonije, u dijelovima središnje Hrvatske te na jugu zemlje. Današnji apsolutni rekorderi bili su Knin i Ploče, u kojima je u 15 sati zabilježena temperatura od čak 35 Celzijevih stupnjeva.

Nije ni Zagreb mnogo zaostajao za rekorderima - u 15 sati u Maksimiru je zabilježen 31 stupanj, dok se jug zemlje grijao na visokih 33 stupnja. Meteoropatima prognoze za sljedećih nekoliko dana neće ići na ruku, ali će zato zasigurno oduševiti sve one koji već mjesecima čekaju prave "ljetne temperature.

Vrijeme slično današnjem nastavit će se i sljedećih nekoliko dana, točnije do četvrtka. Suho, vruće i sparno vrijeme zadržat će se u većem dijelu zemlje, a temperature u termometrima do kraja bi se tjedna mogle podići i do 38 Celzijevih stupnjeva. Već se sutra očekuju još više temperature nego danas, pa će se živa u termometrima podići i do 36 stupnjeva. Najtoplije će biti na istoku zemlje i u dijelovima središnje Hrvatske. Do četvrtka će temperature iz dana u dan rasti za oko jedan Celzijev stupanj.

Produženi vikend uz pokoji lokalni pljusak

U petak se očekuje blagi pad temperatura, ali one će i dalje biti 3 do 5 stupnjeva više od prosjeka za ovaj dio godine. Bit će iznadprosječno toplo, pa bi se temperature u većini zemlje trebale zadržati iznad 30 Celzijevih stupnjeva, kaže za Index meteorolog DHMZ-a Dragoslav Dragojlović. U razdoblju od petka do ponedjeljka postoji veća mogućnost za pojavu lokalnih pljuskova, ali do značajne promjene vremena neće doći. Najveća vjerojatnost za pljuskove očekuje se u noći a subote na nedjelju i to ponajviše u unutrašnjosti i na Sjevernom Jadranu.

Ljeto izrazito toplo, moguća pojava ekstremno visokih temperatura

Iako dugoročne i sezonske prognoze ne mogu uvijek biti apsolutno točne, prema postojećim indikatorima očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto. Uz mogućnost pokojeg lokalnog pljuska, razdoblje srpnja bit će izrazito sušno, dok se u rujnu očekuje veća količina oborina.

Krajem lipnja i početkom srpnja temperature će se zadržati na razini prosjeka za ovo doba godine, što ne znači da u pojedinim dijelovima zemlje, posebno u Slavoniji, ne može doći do blažih odstupanja, većinom pozitivnih. Malo manje vruće vrijeme ipak se neće zadržati predugo, pa se tako već u drugom tjednu srpnja očekuje povratak iznadprosječnih temperatura. U cijeloj će zemlji srednja temperatura ( za 7., 8. i 9. mjesec ) biti viša od prosjeka, a pozitivna odstupanja očekuju se većinom tijekom srpnja i kolovoza. Iz DHMZ-a upozoravaju na mogućnost pojave ekstremno visokih temperatura.

Kada govorimo o oborinama, do kraja lipnja i tijekom prvog tjedna srpnja ne očekuje se veća količina oborina. U većini zemlje prevladavat će suho vrijeme, ali se ne isključuje mogućnost lokalnih kratkotrajnih pljuskova. Prema sezonskoj prognozi, količina oborina tijekom sva tri ljetna mjeseca ne bi trebala previše odstupati od prosjeka. Ipak, najmanje oborina očekuje se u srpnju, dok će nešto veća količina pasti tijekom rujna.

Klonite se vrućine!

"Klonite se vrućine. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati. Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale)".

"Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore", dodaje se.

"Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s vašom obitelji. Ako je netko koga vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu", upozorava Ministarstvo zdravlja.

Pročitajte više