Ne dajte da vas zavaraju proljetne temperature: Već sutra moguć snijeg, sljedeći tjedan stižu novi minusi

Foto: Boris Kovačev/Cropix

NE DAJTE se zavarati - iako je iza nas nekoliko toplijih i sunčanijih dana, već sutra se u veći dio Hrvatska vraća prava zima, sa snijegom, nižim temperaturama i hladnijim vjetrovima. U većem dijelu zemlje danas će biti suho i barem djelomice sunčano te razmjerno toplo. Više oblaka popodne se očekuje u sjevernim kopnenim predjelima, a prema večeri i u noći na subotu na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu, osobito na riječkom području te podno Velebita, bit će i kiše, koja se navečer i u noći na subotu očekuje i u gorskim predjelima.

Temperature će ostati slične jučerašnjima, s vrijednostima koje će se u najtoplijem dijelu dana u unutrašnjosti zemlje kretati između 6 i 12, a na obali i otocima od 10 do 15 stupnjeva.

Za vikend se "vraća" zima

Tmurni oblaci, kiša, u gorju snijeg i susnježica kojih će popodne i prema večeri biti i na sjeverozapadu unutrašnjosti, a nošenih burom navečer i podno Velebita, samo su dio subotnje vremenske slike, piše meteo-info. Dodatnu neugodu stvarat će vjetar, početkom dana širom zemlje južnih smjerova, no od sredine dana u unutrašnjosti će zapuhati umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, uz koje će temperature padati. Samo će na jugu ostati razmjerno toplo, no i tu vrlo vjetrovito uz jako jugo.

Jutarnje temperature kretat će se između 3 i 7 u unutrašnjosti zemlje, te od 8 do 11 na Jadranu, dok će dnevne biti od 0 do 5 u unutrašnjosti, između 5 i 9 na sjevernom Jadranu, a samo će u Dalmaciji ostati razmjerno toplo, s temperaturama između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U noći sa subote na nedjelju te u nedjelju prijepodne u unutrašnjosti zemlje bit će oblačno, mjestimice sa snijegom i susnježicom. Popodne se očekuje postupan prestanak oborina, a prema večeri i djelomično razvedravanje. Unutrašnjost zemlje ujutro će imati od -2 do 1, obala i otoci između 3 i 11 stupnjeva. Danju kopnene predjele očekuje između -2 i 4, a morske od 6 do 13 stupnjeva.

Red sunca, red kiše, red snijega

Promjenjivo vrijeme nastavit će se tijekom gotovo cijelog sljedećeg tjedna. U ponedjeljak i utorak će u cijeloj zemlji biti pretežno do djelomično sunčano te hladno. Jutarnje temperature zraka opet bi se mogla spustiti duboko u minus na kopnu, dok će na Jadranu one ipak biti nešto više i neće se spuštati ispod ništice.

U srijedu će posvuda biti oblačno s kišom na Jadranu i u većem dijelu unutrašnjosti, dok će snijega i susnježice biti u gorju. Krajem dana, s padom temperature, susnježice i snijega može biti i u nizinama. Slično vrijeme će se nastaviti i u četvrtak, ali se tijekom dana očekuje smirivanje vremena i prestanak oborina, kao i daljnji pad temperatura.

Pročitajte više