Ne moli Kerum uzalud: Dužan više od milijardu kuna!


BIVŠI splitski gradonačelnik i šef HGS-a Željko Kerum uspio je u samo jednom saborskom mandatu od najbogatijeg narodnog zastupnika postati - najdužniji. Samo tri Kerumove tvrtke u postupku predstečajne nagodbe imaju prikazane dugove od gotovo milijardu i 250 milijuna kuna! Pretpostavlja se, međutim, da to nije sve jer je Kerum ostao dužan na sve strane, a rijetko koji dug ima napisani ugovor.

Adriatic d.d., tvrtka koja je gradila hotel Marjan, ima prijavljene dugove od 191 milijun kuna. Prava sitnica ako se pogleda što su za sobom ostavili Kerum d.o.o., nekadašnja perjanica trgovačkog imperija te Neva Kerum d.o.o., krovna tvrtka hotelijersko-trgovačkog sektora Željka Keruma.

Kerum d.o.o. je prijavio dugove od 514 milijun kuna, a Neva Kerum 541 milijun!

Ne moli bez veze

Prošli tjedan na posvećenju križa na Marjanu Kerum se pohvalio da se pomoli minimum pet puta dnevno, a kada je najpijaniji obavezno još jednom, najčešće dvaput.

Vidi se da molitva nije bez veze, već da Kerum ima vrlo ozbiljnih problema pa se okrenuo vjeri.

Što je s onima kojima je Kerum ostao dužan?

Unatoč tome, djeluje kao da više od milijardu kuna duga njegovih tvrtki nisu previše srozali standard saborskog zastupnika Keruma i njegove Fani. Ovo ljeto u Rogoznici su otvorili hotel, a kao i obično, nije se oskudijevalo u dobroj spizi. Vrijedi se stoga zapitati što je s onima kojima je Kerum ostao dužan? Kako su se oni snašli? Mnogima je Kerumov neplaćeni dug značajno otežao poslovanje, a neki su vjerojatno bili prisiljeni i staviti ključ u bravu. Pola tvrtki koje su tražile stečaj Kerum d.o.o. već su i same u stečaju.

Dobro se toga prisjetiti kada se Kerum pojavi i kaže par svojih mudrolija. Neki dan je napao Anđelku Visković da je nesposobna i da je sve uništila čega se dohvatila. Tko se javio? Milijarda i kvarat duga ozbiljan su uteg Kerumovoj vjerodostojnosti. Prije četiri godine bio je doktor za novac, kakva li bi mu se sada titula mogla udijeliti?  

Baldasar djeluje sve više kao stečajni upravitelj, a ne gradonačelnik

Kako je Kerum loše gospodario u privatnom sektoru, nije se moglo očekivati da će išta biti bolje i u onom javnom dijelu njegovog djelovanja. Nasljednik u Banovini uhvatio se za glavu kada je vidio što mu je ostalo nakon Keruma. Posljedice sanacije djeluju kataklizmičke. Likvidacija trostrukog europskog prvaka, prodaja "bilih", gašenje toplana, tko zna što je sljedeće.

Ivo Baldasar sve više djeluje kao stečajni upravitelj, a ne gradonačelnik. Sniva dizalice, bori se s posljedicama Kerumovog tsunamija u gradskoj blagajni. Sve što je sada na tapetu, vuklo se niz godina, Kerum umjesto da rješava, imao je dovoljno svog posla. I sa Zapadnom obalom, i sa firmama koje je odveo u propast. 

Posebno je kritično s Hajdukom koji je sa plus 80 milijuna kuna na početku Kerumovog mandata, završio u gabuli s gotovo 200 milijuna kuna minusa! U Gradu je, pak, nestalo 60 milijuna kuna za Karepovac, a gubitak je na početku Baldasarovog mandata 80 milijuna kuna, premda je Kerum na početku svog dobio gotovo 60 milijuna kuna viška u blagajni.

Propast u biznisu, uspjeh u politici: Kerum u koaliciji sa SDP-om, HDZ-om i Jadrankom Kosor

Nakon punjenja paprika, Kerum se pohvalio da se sprema za novi izazov. Bit će financijski konzultant. Bolje bi bilo da postane politički. Jer kako vidimo, to mu ide puno bolje od biznisa. Unatoč katastrofi, Kerum je zamalo ušao u drugi krug, a neveliko političko iskustvo okrunio je nakon izbora zaista jedinstvenom pozicijom HGS-a u hrvatskim okvirima. Ne zna se je li već zamijećeno, ali Kerum trenutno ima koaliciju sa SDP-om u Gradu Splitu, a sa HDZ-om u Županiji. Inače je nezavisan, a u Saboru ima klub s izbačenom šeficom HDZ-a Jadrankom Kosor.

Pročitajte više