Ne mora u zatvor: Vrhovni sud ublažio kaznu Ani Knežević!

Foto: Arhiva

VRHOVNI SUD značajno je ublažio kaznu Ani Knežević, bivšoj čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, za nezakonitu prodaju bedema Priuli u Splitu.

Novi zakon omogućio uvjetnu kaznu

Knežević je u svibnju 2011. godine zbog zloporabe osuđena nepravomoćno na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci, no Vrhovni sud je nakon žalbe branitelja Nediljka Ivančevića preinačio kaznu u uvjetnu s rokom kušnje od dvije godine. Knežević je pogodovao novi blaži zakon. U vrijeme kada je nepravomoćno osuđena, uvjetna kazna nije dolazila u obzir.

Sindikat ne mora više u roku od 15 dana vratiti Skladgradnji 4,5 milijuna kuna

Sporna je bila prodaja bedema Priuli u samom središtu Splita Skladgradnji Slavena Žužula iz 2006. godine. Knežević nije mogla prodati objekt jer se radilo o zajedničkom sindikalnom vlasništvu koje još nije podijeljeno. Uz to, optužili su je i da je prodala atraktivan prostor od 600 četvornih metara znatno ispod tržišne cijene.

Prijavu protiv Kneževićke podnio je šef HUS-a Ozren Matijašević, koji je na suđenju naveo kako nije smjela prodati prostor.

Po nepravomoćnoj presudi, SSSH je morao u roku od 15 dana vratiti Skladgradnji 4,5 milijuna kuna, no Vrhovni sud ukinuo je tu odredbu te uputio tvrtku Slavena Žužula u parnicu. Parničenje za Sindikat neće imati prevelikog smisla s obzirom na vrijednost spora. Jedna rasprava u parnici te vrijednosti stoji čak 45 tisuća kuna! 

Pročitajte više