"Ne odustajte od optužbe za genocid": Iustitia et pax traži da se kazne počinitelji zločina nad Hrvatima u BiH

Foto: ICTY

KOMISIJA HBK Iustitia et pax reagirala je nakon gotovo dva tjedna na nepravomoćnu osuđujuću presudu šestorici Hrvata iz BiH za udruženi zločinački pothvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

"Smatramo da zbog pravde i mira, kao što se zove naša komisija, trebamo progovoriti o toj prevažnoj temi koja počiva na iskrivljenom prikazivanju stvari", obznanio je šef Komisije, biskup sisački Vlado Košić, uvjeren da udruženog zločinačkog potvata nije bilo, pa dao riječ tajniku Gordanu Črpiću koji je apelirao na hrvatski politički vrh da ishitrenim, paušalnim i subjektivnim izjavama ne stvaraju krivu sliku i utječu time na konačnu presudu.

"Izjave koje idu za time da je Hrvatska bila agresor u BiH ili da je imala ambivalentu politiku u BiH naprosto povijesno ne stoje", rekao je Črpić.Komisija se ne može oteti dojmu da je Haški sud amnestirao Srbiju za zločine u BiH i Hrvatskoj, a čude se i kako je Herceg-Bosna, formirana radi obrane, proglašena zločinačkim pothvatom upravljanim iz Zagreba, a Republika Srpska, nastala na genocidu i etničkom čišćenju, dobila legitimitet državnosti. Hrvatsku stoga pozivaju da ne odustane od optužbe za genocid kako bi oni koji su započeli agresiju snosili posljedice, a sukobi se umjesto ratom rješavali sudom.

"U protivnom možemo očekivati nove ratove jer sve upućuje na to da se zločin isplati: što se osvoji ostaje agresoru, žrtve odgovaraju zato što su se branile", iščitao je stav Komisije tajnik Črpić, pa zaključio kako međunarodna zajednica koz Haški sud nije spremna postaviti trajnije temelje mira na ovim prostorima te da tu odgovornost na sebe treba preuzeti Hrvatska, zbog pijeteta prema žrtvama i sprečavanja ponavljanja djela.

U posljednjoj točki, komisija Iustitia et pax poziva Hrvatsku da nikako ne odustane od optužbe za genocid. Nužno je, kažu, pred jednim ozbiljnim, neeksperimentalnim međunarodnim sudištem tražiti pravdu i ustanoviti pravila za budućnost, a to je da se sukobi rješavaju sudom, a ne ratom.

Pročitajte više