DP-ov plan za demografiju: Umjesto Hrvata iz BiH - dovoditi Hrvate iz Južne Amerike

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je, nakon što su HDZ i Domovinski pokret postigli politički dogovor o formiranju većine, poručio da će odnos tih stranaka biti partnerski, nastojat će "uspostaviti povjerenje i raditi u cilju onoga što je smisao vlade."

Predsjednik tehničke vlade u izjavi novinarima, ne navodeći imena, iznio je konture izgleda nove vlade, koja će imati više resora, potvrdivši da će biti osnovano novo ministarstvo - Ministarstvo demografije, kojem će na čelu biti osoba iz DP-a.

Što o demografiji piše u DP-ovom programu?

Demografija je bila jedna od glavnih tema kojima se DP bavio u kampanji. Prva mjera koju su obećali provesti u svom programu je financijsko poticanje sklapanja braka. Novim bračnim parovima DP bi dao porezne olakšice u razdoblju od barem jedne godine.

Kažu i da je potrebno stvarati "društveno okuženje u kojem bi obitelji s više djece bivale društveno prihvatljive i predstavljale uzor, za razliku od trenutačno uvriježenog podcjenjivačkog i omalovažavajućeg javnog stava prema takvim obiteljima."

Stimuliranje "majčinog odgojnog i kućnog posla"

U svom programu imaju i mjeru koja podsjeća na "roditelje-odgojitelje". Radi se o naknadi koja bi "stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta, a koja bi rasla povećanjem broja djece u obitelji". Žele i veću uključenost očeva oko brige o djeci.

Povećanjem broja djece u obitelji, prema DP-u, rastao bi udio subvencija za priuštivo stanovanje, bilo u formi dugoročnog najma ili u formi udjela za otplatu nekretnine. Najavili su i "izrazite porezne olakšice" razmjerno broju djece u obitelji.

Obitelji s više djece koje žive u gradovima bi plaćale manji stambeni kredit, dok bi obitelji koje se odluče preseliti na selo bile oslobođene plaćanje poreza na najmanje 10 godina.

Umjesto Hrvata iz BiH - Hrvati iz Južne Amerike

Broj Hrvata iz BiH koji useljavaju u Hrvatsku je u padu, piše u programu DP-a. Strateški interes Hrvatske je da oni ostanu u BiH pa bi se država trebala baviti poticanjem doseljenika iz drugih dijelova svijeta, prvenstveno Južne Amerike, smatraju u DP-u.

To bi postigli otvaranjem Centara za povratnike diljem svijeta, a posebno u zemljama Južne Amerike, plaćanjem troškova preseljenja, poreznim olakšicama na najmanje 10 godina, pomoć oko dokumenata, obrazovanja i dobivanja zdravstvene pomoći.

Kažu da u Južnoj Americi postoji veliki interes za preseljenjem u Hrvatsku te da su ti potomci Hrvata sačuvali hrvatski identitet, kulturu, jezik i tradiciju.

Odvajanje muških i ženskih svlačionica

Promptna deratifikacija Istanbulske konvencije i "potpuni otklon od rodne ideologije" bi također potaknule demografski rast, smatraju u DP-u. U programu navode da žele zaustaviti "promidžbe promjene spola" i "prestanak aktivnosti u smjeru promjene spola."

Inzistiraju da se u vrtićima, školama, sportskim i javnim objektima, pa čak i zatvorima odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije.

Navode i povećanje kapaciteta za smještaj trudnica i mladih majki, pojednostavljenja procedure posvojenja te  potpunu zabranu usvajanja djece iz tzv. Trećih zemalja.

Potpuna zabrana udomljavanja homoseksualnim parovima

Demografsku obnovu DP bi omogućio i potpunom zabranom posvajanja i udomljavanja djece homoseksualnim parovima bez iznimki. 

U programu piše i da čvrsto vjeruju da obitelj predstavlja zajednicu žene i muškarca. Iz ovog proizlazi da DP smatra da istospolni parovi ne mogu činiti obitelj, ali nisu objasnili znači li to da po njima ni samohrani roditelj i djeca ne mogu biti obitelj.

Protive se pobačaju, surogat majčinstvu i eutanaziji. Kažu da se eutanazija u nekim europskim zemljama provodi "pod krinkom pomoći teško oboljelima u oslobađanju od nesnosnih patnji." DP smatra da bi te nesnosne patnje trebalo pokušati ublažiti, no da "nitko nema ingerencije nad završetkom života."

 

Pročitajte više