Penava prije mjesec dana: AP je bahati silnik za kojeg je Vukovar oslobođen

Foto: DP

HDZ i Domovinski pokret tri tjedna nakon izbora dogovorili su parlamentarnu većinu i strukturu buduće vlade. 

Tri resora idu Domovinskom pokretu. DP-ovci će biti na čelu Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijelit će se na pola (s ministrom ili ministricom iz redova DP-a), a osnovat će se i novo ministarstvo - demografije.

Danas složni Plenković i Penava prije manje od mjesec dana žestoko su se vrijeđali. No, ni to nije narušilo koalicijski potencijal dviju stranaka. Pa, prisjetimo se. 

Nacional je, naime, tri dana uoči izbora objavio snimke na kojima Plenković Penavu i Domovinski pokret naziva "zlim ljudima s kojima neće imati posla". Penava je tada njegov istup nazvao skandaloznim. Pozvao je "Hrvatice i Hrvate da se uvjere tko je stvarni AP". Snimka je, poručio je Penava, otkrila pravo lice AP-a i razotkrila njegov strah od Domovinskog pokreta.

Penava: AP je bahati, nepristojni silnik

"Nakon preslušavanja cijelog govora AP-a kojeg se ne bi postidjeli ni najveći diktatori u svjetskoj povijesti, sasvim je jasno da je AP bahati, nepristojni silnik koji prostačkim i vulgarnim rječnikom vrijeđa sve one koji su brana nastavku vladanja njegove korumpirane sluganske skupine koje se lažno predstavlja kao HDZ i sljednik dr. Franje Tuđmana! Prizemno i šovinistički vrijeđa dijelove hrvatskog naroda kojeg dijeli u maniri velikosrpske propagande na 'dinaride' i one druge", poručio je Penava.

Domovinski pokret, rekao je šef DP-a, našao se na meti Plenkovića samo zato "što pokušava spriječiti činjenicu da su birači napokon prepoznali crvenu i plavu prijevaru". 

"AP ne zastupa nacionalne interese, nego interese svojih briselskih gazda", dodao je Penava. Prozvao ga je i zbog "prostačkog vrijeđanja branitelja i dragovoljaca, članova i zastupnika DP-a".

Domovinski pokret postavio plakate: Za jedne je Vukovar oslobođen, a za druge je pao

Domovinski pokret postavio je i niz plakata na cestama u Hrvatskoj na kojima su izravno prozivali Andreja Plenkovića zbog suradnje sa SDSS-om.

S jedne strane plakata - Milorad Pupovac, Andrej Plenković i Vojislav Stanimirović (gradonačelnik Vukovara u vrijeme okupacije, op.a.) s porukom "Za jedne je Vukovar oslobođen", a s druge strane kandidati Domovinskog pokreta i hrvatski, vukovarski branitelji Tomislav Josić, Damir Markuš i Stipo Mlinarić Ćipe, iznad kojih piše "a za druge je pao".

Penava je, ipak, sastavio vladu s čovjekom kojeg je nazivao "bahatim silnikom" za kojeg je "Vukovar oslobođen".

Pročitajte više