"Ne radi se dovoljno na promociji ruralnog turizma"

OSIJEK je do subote domaćin 3. kongresa o ruralnom turizmu koji okuplja više od 200 sudionika iz 12 europskih zemalja. Skup je namijenjen svima - od samih vlasnika seljačkih domaćinstava i poduzetnika u ruralnom turizmu, međunarodnih institucija, pa sve do znanstvenih i stručnih institucija.

Predsjednica organizacijskog odbora Dijana Katica upravo Osječko-baranjsku županiju i Baranju ističe kao vodeće u ovoj grani turizma. "Kad govorimo Osječko-baranjskoj županiji, Baranja je sjajan primjer destinacije kakva treba biti. Baranje je posljednjih godina kroz sve oblike ruralnog turizma, turističku ponudu, katastar tih turističkih atrakcija jako puno napravila i mislim da je u ovom trenutku prva na kontinentu po tom pogledu", rekla je Katica.

Morski turizam vezan je uz ljetno vrijeme, a ruralni bi trebao biti aktivan cijele godine. Statistika pokazuje da zauzima svega pet posto od ukupnog turističkog zalogaja. "Vlasnici domaćinstava imaju puno problema već na početku svog biznisa", kaže Katica.

"Dosta je propisa. Praktično, kada govorimo o ruralnom turizmu, svako ministarstvo ima neke propise koji se direktno ili indirektno dotiču cijele te priče. S druge strane, nema dovoljno promocije, a pogotovo na državnom nivou", smatra Katica.

Na Kongresu će sudjelovati i predsjednik saborskog odbora za turizam Goran Beus-Richembergh i zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo. Sve završava subotnjim izletom u Baranju.

Pročitajte više