Nedostaje nam 4300 liječnika, a diplomiranim doktorima medicine ne daju da rade?!

Foto: AFP (Arhiva)

HRVATSKOJ nedostaje 4300 liječnika, a istovremeno diplomirani doktori medicine u naponu snaga čekaju raspisivanje natječaja za pripravnički staž i nemaju posla, stoji u otvorenom pismu poslanom ministru zdravlja Rajku Ostojiću kojeg potpisuje 42 diplomiranih doktorica i doktora.

Potpisnici pisma, "doktori na čekanju", pozivaju se na izjave dr. Hrvoja Miniga, predsjednika Hrvatske liječničke komore, koji kaže da Hrvatskoj nedostaje 4300 liječnika da bi ispunila europski prosjek od 3,6 liječnika na tisuću stanovnika. Samo u kliničkim bolnicama nedostaje oko tisuću specijalista, kaže Minigo, te dodaje kako bi se problem mogao dodatno pogoršati nakon što uđemo u Europsku uniju, a hrvatski liječnici krenu put inozemstva.

Prema zakonskim propisima uvjet za dobivanje licence doktora medicine za samostalan rad je polaganje državnog ispita, a uvjet za izlazak na državni ispit je odrađivanje pripravničkog staža u trajanju od godinu dana.

"Država nas očito ne želi"

"Svjesni smo činjenice da su i drugi zdravstveni djelatnici čekali možda i duže od nas na pripravnički staž, što je žalosna činjenica. No, postoje bitne razlike između nas i ostalih zdravstvenih djelatnika. Uz to što smo mi deficitarna struka u Republici Hrvatskoj dužni smo istaknuti kako odrađivanjem pripravničkog staža i polaganjem državnog ispita naše školovanje ne završava. Pripravnički staž je samo 'most' između našeg integriranog preddiplomskog i diplomskog studija te specijalističkog usavršavanja na koje smo zakonom obvezani", ističu nezaposleni diplomanti Medicinskog fakulteta u pismu ministru Ostojiću.

Žalosno je, dodaju, što ne uspijevaju doći ni do kakvih informacija o tome hoće li natječaj za pripravnički staž biti raspisan i kada: "Ministarstvo zdravlja nas upućuje na Ministarstvo rada koje nas usmjerava ka Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje se na kraju poziva na Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako u krug".

"Završili smo izuzetno zahtjevan studij medicine kako bismo pomagali ljudima stečenim znanjima i vještinama. Uložili smo puno vremena, truda, odricanja i novca u završavanje studija. Ne zaboravljamo da nam je i država subvencionirala školovanje na čemu smo iznimno zahvalni. Na kraju se postavlja pitanje čemu sve to kad nas država očito ne želi?!", pitaju se mladi liječnici.

Platili im školovanje 300.000 kuna, a sada ih puštaju da sjede kod kuće

Ističu da im nije cilj napustiti Hrvatsku, već žele živjeti i raditi ovdje, ali uz adekvatnu plaću. Također podsjećaju da je njihovo sjedenje kod kuće ujedno i bacanje državnog novca u vjetar. Naime, školovanje jednog doktora medicine državu košta oko 300.000 kuna.

Od Ostojića, stoga, očekuju odgovore na nekoliko pitanja. Zanima ih hoće li i kada će biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž doktora medicine, te što će se, vezano za pripravnički staž, dogoditi nakon što Hrvatska uđe u EU. Od Ostojića traže i da im objasni zbog čega bi ostajali u Hrvatskoj kada im se u Europi nude isto ili bolje plaćeni poslovi, te zašto bi se vraćali kada se Ministarstvo zdravlja prema njima maćehinski odnosi iako je svjesno nedostatka liječnika.

Pročitajte više