Nema dogovora o bankarskoj uniji: Velika Britanija ne želi dodatne ovlasti institucija EU

Foto: eu2013.lt 

MINISTRI financija 28 članica Europske unije završili su u Vilniusu neformalni sastanak koji je pokazao visok stupanj podijeljenosti oko jedinstvenog mehanizma bankarske unije, ali je na sastanku postignut dogovor o deblokadi 1,5 milijarda eura za Cipar.

"Rasprave su bile intenzivne i korisne ", rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier, prenose agencije.
 
Ministri su u petak prvi put razgovarali o mehanizmu funkcioniranja bankarske unije koji je naišao na razmimoilaženja posebno od strane Njemačke.
 
Berlin ističe da je mehanizam bankarske unije u suprotnosti s europskim ugovorima pa zbog toga smatraju da bi ugovore trebalo mijenjati.
 
Međutim, pravna analiza Europskog vijeća utvrdila je da to nije potrebno jer mehanizam predviđa zajednički fond rješavanja koji bi primorao njemačke banke da financiraju stečajeve ili spašavanje banaka u drugim zemljama.
 
Mehanizmu su se usprotivile i zemlje koje nisu članice eurozone, prije svega Velika Britanija, koja strahuje da bi on dao dodatna ovlaštenja institucijama EU.
 
Povjerenik Europske komisije Barnier upozorio je na sastanku u Vilniusu da pet godina nakon financijske krize izazvane stečajem američke banke Lehman Brothers, Europljani trebaju pokazati svojim građanima da su "naučili lekcije iz krize, da su uspostavili financijski sektor na zdravim osnovama".
 
Kako u Vilniusu dogovor nije postignut, očekuju se novi sastanci o uspostavi bankarske unije tijekom jeseni.
 
Osim Cipra, nikakav veći rezultat nije postignut na sastanku u petak kojim su ministri financija nastavili rad nakon ljetne pauze.
 
Čelnici eurozone upozorili su da će idući mjeseci biti napeti jer se bliži kraj programima pomoći za Irsku, Portugal i Španjolsku.
 
Naglašeno je također da će eurozona idućeg mjeseca morati nadzirati Sloveniju čiji bankarski sektor puca pod teretom dugova od 7 milijardi eura.
 
Slovenija je nedavno pomogla dvjema manjim privatnim bankama, tako da se špekuliralo da će zbog toga zatražiti pomoć sa strane.
 
Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je takve špekulacije prokomentirao riječima : " Ako zemlja poštuje svoje obveze, može i bez pomoći ".
 
 

Pročitajte više