Nepoželjna u Rusiji: Graničari odbili pustiti europarlamentarku Harms na avion

Foto: FAH

ZASTUPNICA Zelenih u Europskom parlamentu Rebecca Harms izjavila je u četvrtak da joj je u zračnoj luci u Moskvi odbijen ulazak u Rusiju jer je u toj zemlji nepoželjna.

Harms, čelnica kluba zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu, rekla je da su joj pripadnici granične službe u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo priopćili da bi dopuštenje da uđe u Rusiji bilo "zločinački čin". Ona se nakon toga zrakoplovom vratila u Bruxelles, objavio je njezin ured.

Harms, njemačka političarka stranke Zelenih, namjeravala je nazočiti sudskoj raspravi u Moskvi u petak u slučaju ukrajinske pilotkinje Nadežde Savčenko, koja se nalazi u zatvoru u Rusiji.

Savčenko zatočena od lipnja


Ruske vlasti optužuju Savčenko da je pomagala u ubojstvu dvojice ruskih novinara dok se kao dragovoljac borila u istočnoj Ukrajini. Proruski separatisti uhvatili su je u lipnju, nakon čega su je držali zatvorenu u južnoj Rusiji. Ukrajina optužuje Rusiju da ju je otela.

Ovog tjedna Savčenko je prebačena u Moskvu na psihijatrijsko vještačenje, objavio je njezin odvjetnik.

Ured Rebecce Harms smatra da je zabrana da uđe u Rusiju prvi slučaj odbijanja ulaska nekom članu Europskog parlamenta te kako je moguće da je to i reakcija na sankcije Europske unije Rusiji.

Pročitajte više