Netanyahu za novog ministra financija odabrao Moshu Kahlona

Foto: Hina

BENJAMIN Netanyahu, koji bi tijekom dana trebao od izraelskog predsjednika dobiti mandat za sastav nove vlade, odabrao je čelnika centrističke stranke Kulanu Moshu Kahlona za budućeg ministra financija, potvrdivši tako neformalnu ponudu izloženu dva dana prije izraelskih parlamentarnih izbora.

Moshe Kahlon razgovarao je o imenovanju u utorak kasno navečer s izraelskim premijerom u četiri oka, kazao je u srijedu glasnogovornik Netanyahuove stranke Likud, Nir Hefetz.

Netanyahuova desničarska stranka Likud osvojila je na izborima 17. ožujka 30 mjesta u parlamentu koji broji 120 zastupnika, nadmašivši tako svog najjačeg oponenta, oporbeni ljevičarski Cionistički savez, koji je osvojio 24 mjesta, no ostvareni rezultat uputio je Likud na oslanjanje na druge stranke u formiranju vlade.

Stranka Kulanu, koja je osvojila 10 mjesta u novom parlamentu i podupire Netanyahuove napore na formiranju vlade, odbila je za sada bilo kakav komentar.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin formalno će kasnije tijekom dana pozvati Netanyahua na formiranje nove vlade, nakon što budu objavljeni i konačni službeni rezultati izbora.

Bivši ministar komunikacija Kahlon (54) naslijedit će na dužnosti ministra Yaira Lapida, kojega je Netanyahu smijenio neposredno prije izbora.

Jedan od prvih zadataka će mu biti izglasavanje proračuna za 2015. i 2016. s obzirom na činjenicu da zemlja od početka ove godine funkcionira bez donesenog proračuna.

Pročitajte više