Netanyahuova politika zaoštravanja: Izrael, nacionalna država židovskog naroda

Foto: FAH

IZRAELSKA vlada je u nedjelju odobrila nacrt zakona o jačanju židovskog karaktera države nauštrb njezina demokratskog karaktera, po ocjeni njegovih kritičara koji u njemu vide institucionalizaciju diskriminacija.

Sada se o tom tekstu u više čitanja treba očitovati Kneset (parlament). Nakon iznimno žustre rasprave za njega je glasovalo 14 ministara, a šest je bilo protiv.

Izrael, nacionalna država židovskog naroda

Ovaj nacrt zakona predviđa da se Izrael u temeljnim zakonima koji imaju snagu ustava više ne definira kao "židovska i demokratska" država nego kao "nacionalna država židovskog naroda". No u Knesetu će najvjerojatnije biti izmijenjen i ublažen, misle stručnjaci.

Nacrt je dio politike zaoštravanja koju provodi premijer Benjamin Netanyahu nadajući se prijevremenim izborima 2015., navode stručnjaci.

Zastupnici i ministri centra i ljevice, ponajprije ministri pravosuđa Tzipi Livni i financija Yair Lapid oštro su kritizirali taj nacrt, kao i izraelski Arapi kojih je u stanovništvu više od 20 posto.

Unošenje rasizma u zakone

Ovim nacrtom židovska država želi potvrditi "unošenje rasizma, ionako prisutnog na ulici, u zakon i u srce političkog sustava", upozorio je Majd Kayyal iz Adalaha, Pravnog instituta za zaštitu prava arapske manjine. "Demokracija jamči da svi građani imaju ista prava i da su jednaki pred državom, ali ova rasistička izmjena uvodi razlikovanje na temelju vjerske pripadnosti".

I pravni savjetnik vlade, glavni državni odvjetnik Yehud Weinstein je kritizirao nacrt, ocijenivši da slabi demokratičnost Izraela.

Pročitajte više