Nevenka Bečić se brani: Nisam kriva, sve sam radila po zakonu

Foto: HGS

NEVENKA BEČIĆ, sestra Željka Keruma i saborska zastupnica, komentirala je za HTV pokretanje istrage nad njom zbog sumnje na utaju 2,9 milijuna kuna poreza zbog korištenja jahte Joke.

"Svatko tko se odazvao na naše obavljene pozive dobio je priliku da jahtu unajmi. Unajmljivale su je i fizičke i pravne osobe, kojima je izdan račun, a porez je plaćen. Nisam počinila kazneno djelo. Ovaj postupak za koji još nisam ništa službeno dobila pokazat će da sam radila na temelju tada valjanih zakonskih propisa, rekla ne Bečić.

Gotovo pune četiri godine trebalo je splitskom Županijskom sudu da odluči o otvaranju istrage za utaju 2,9 milijuna kuna poreza protiv HGS-ove saborske zastupnice Nevenke Bečić. S

Sudac istrage Davor Svalina nije se složio s istražnim zahtjevom, a istog je mišljenja bilo i Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. Vrhovni sud predmet im je vratio na ponovnu odluku jer nisu valjano obrazložili zbog čega ne žele pokrenuti istragu.

Ipak, Vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine odlučilo kako istragu ipak treba otvoriti jer se samo financijsko-knjigovodstvenim rješenjem može utvrditi je li došlo do počinjenja kaznenog djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Bilo je sporno je li Kerum uredno plaćao račune za boravak na jahti. Poreznicima se činilo da je jahta premalo zaradila pa su slučaj prijavili Državnom odvjetništvu.

Pročitajte više