Nigerijska vojska tvrdi da je pobila stotine boraca Boko Harama

Foto (Ilustracija): FAH

NIGERIJSKA vojska u srijedu je objavila da je tijekom operacije ponovnog zauzimanja 11 naselja od početka tjedna ubila više od 300 boraca islamističke skupine Boko Haram, prenijele su agencije.

"Zaplijenjeno je i uništeno i oružje i oprema", rekao je glasnogovornik nigerijskih oružanih snaga general Chris Olukolade. "Istodobno, život su izgubila dva vojnika a 10 ih je ozlijeđeno", dodao je.

Nije moguće dobiti potvrdu tih informacija iz neovisnih izvora. Nigerijske snage na glasu su da preuveličavaju broj neprijateljskih žrtava a umanjuju vlastite i civilne žrtve, piše Reuters.

Kamerunska je vojska, uz pomoć čadskog zrakoplovstva, izvela je zračne i topničke napade na položaje Boko Harama u mjestu Gourgouroon na granici između Nigerije i Kameruna, rekao je glasnogovornik kamerunske vojske Didier Badjeck.

U nemilosrdnim napadima Boko Harama na vojne i civilne ciljeve otkad je ta skupina 2009. godine pokrenula kampanju za uspostavu islamske države, poginule su tisuće ljudi, a ugrožena je stabilnost Nigerije, najvećeg afričkog gospodarstva i važnog proizvođača nafte kao i stabilnost cijelog okružja.

Boko Haram je izazvao šestotjednu odgodu predsjedničkih izbora u Nigeriji, koji su se trebali održati u prošlu subotu. U video poruci objavljenoj u utorak, vođa Boko Harama Sbubakar Shekau zaprijetio je ometanjem izbora. Međutim, u posljednja dva tjedna skupina je izložena valu napada sudjednih zemalja Čada, Kameruna i Nigera, koji također trpe nasilje Boko Harama.

Nigerijski su vojnici u ponedjeljak protjerali pripadnike Boko Harama iz strategijski važnog mjesta Monguno na Čadskome jezeru, gdje se spajaju granice tih četiriju zemalja. Više od 5.000 ljudi pobjeglo je iz mjesta kad ga je prošlog mjeseca zauzeo Boko Haram.

Olukolade je izjavio da je vojska zaplijenila pet vrsta oklopnih vozila, jednu protuzračnu pušku, 50 spremnina bomba, osam različitih vrsta strojnica, 50 spremnika strjeljiva i 300 motocikala uz pomoć kojih pobunjenici vrše napade.

Najmanje 20 osoba ubijeno je u utorak kada je neidentificirani zrakoplov izbacio bombu na pogrebnu povorku u selu na jugoistoku Nigera, na granici s Nigerijom, doznaje se u srijedu iz lokalnih i humanitarnih izvora, objavio je AFP.

"Žrtve su stanovnici koji su bili u pogrebnoj povorci jednom policijskom dužnosniku", naveo je humanitarni izvor koji je dodao da je poginulo između 20 i 30 ljudi.

Dvojica lokalnih zastupnika su rekla da su 31 ili 32 osobe poginule i 20 je ranjeno nakon što su pogođeni bombom blizu džamije u selu Abadam, koje dijeli rijeka i jedan dio mu se nalazi u Nigeriji, a drugi u Nigeru.

Prema tim izvorima, nigerijski dio Abadama je pogodila bomba.

Čadske su snage tijekom mjeseca protjerale Boko Haram iz nigerijskog mjesta Gamburu. Nigerijski su vojnici u ponedjeljak ustrijelili bombaša samoubojicu za kojeg se pretpostavlja da je bio pripadnik Boko Harama, nakon što je pokušao izazvati eksploziju opasača u blizini vojne postaje u Bagari na jugu Nigera.

Nasilje na sjeveroistoku zemlje ugrožava šanse predsjednika Goodlucka Jonathana da bude ponovno izabran, jer je izvrgnut optužbama da je čini dovoljno kako bi zaštitio civile od napada militanata, ali posljednji vojni uspjesi mogli bi opet preokrenuti raspoloženje birača u njegovu korist.

Sve veća suradnja između Nigerije i njezinih susjeda potječe međunarodne donatore koji joj pomažu u borbi protiv islamista. Američka vojska opskrbljuje te zemlje opremom i obavještajnim informacijama.

Predsjednici deset članica Gospodarske zajednice srednjoafričkih država (CEEAC) pozvali su u ponedjeljak na uspostavu hitnog fonda u visini od 87 milijuna američkih dolara kako bi se poduprla borba protiv islamista.

Pročitajte više