Nije dugo trajalo: Primirje u Siriji prekinule glasne eksplozije, ranjene 24 osobe

KRVOPROLIĆE u Siriji, kojemu je svijet svakodnevno svjedočio u posljednjih godinu dana, danas je napokon prekinuto. Barem nakratko.

Ultimatum Ujedinjenih Naroda napokon je stupio na snagu - vatra je prekinuta, u zemlji dosad nije zabilježen niti jedan incident, ali vojska još uvijek nije povukla svoje snage, iako to nalaže plan izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana. Začulo se nekoliko eksplozija na području Damska, ali nitko u njima nije ozlijeđen.

Iako je prvih nekoliko sati primirja zaista proteklo u miru i bez borbi, ubrzo je prijavljeno kršenje odredbi UN-a s obje strane - i od opozicije i od vlasti. Sirijska državna televizija izvijestila je kako je eksplozija bombe u gradu Aleppou ubila jednu te ranila 24 osobe. Sve žrtve su bili vojnici i kadeti. Opozicija je izvijestila o nekoliko eksplozija u gradu Homsu, ali nije poznato ima li u eksplozijama žrtava.

Uoči ultimatuma - nove žrtve

Svega dan uoči stupanja na snagu prekida vatre u Siriji su zabilježene žestoke borbe, u kojima je poginulo 25 civila. Njih deset bili su žrtve bombardiranja grada Rastana u pokrajini Homs, koju već nekoliko mjeseci drže pobunjenici, javlja AFP.

Vlasti u Damasku najavile su jučer da će danas ujutro napokon prekinuti vatru, ali su odbile povući svoje postrojbe iz većih gradova te najavile da će reagirati na svaki napad.


Zapadne zemlje već su izrazile svoje sumnje u provođenje zahtjeva UN-a. Ukoliko se primirje zaista održi, sljedeći korak trebao bi biti povlačenje vojnih trupa iz većih gradova

Godina krvoprolića: Broj žrtava porastao na 9.000

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u protuvladinim prosvjedima koji su počeli u ožujku 2011. godine do danas je poginulo najmanje 9.000 ljudi, većinom nedužnih civila.

Sirijske vlasti u veljači su objavile "službeni broj" žrtava - 3.838. UN se ne slaže s njihovom procjenom, koja je gotovo tri puta manja nego ona aktivista i ostalih organizacija za ljudska prava.

Pročitajte više