Nije samo stvar moralnih uvjerenja i lažne deklaracije: Znate li zašto je konjetina u hrani veliki problem?

Foto: Ledo.hr

DOK SKANDAL s konjetinom deklariranom kao goveđe meso potresa Europu, mnogo je onih koji napominju kako, izuzmu li se moralne dvojbe oko konzumacije konjetine te lažnu deklaraciju, u samom konjskom mesu za ljude nema nikakvih opasnosti i kako je, štoviše, čak i kvalitetnije od goveđeg.

No, veterinarski inspektori diljem Europe ne slažu se u potpunosti s tim tvrdnjama. Ako je riječ o testiranom konjskom mesu koje zadovoljava sve standarde, onda tvrdnja stoji, ali upozoravaju kako je ova konjetina podvaljena pod govedinu upitnog porijekla i kako nema garancije da je meso zdravstveno ispravno te da konji nisu uzimali nikakve lijekove ili stočnu hranu u kojoj ima za po ljude štetnih tvari.

Podsjetimo, proteklih tjedana s polica trgovina diljem Europe povučena je gotova hrana za koju se sumnja da je lažno deklarirana - od burgera i musaka, do lazanja i špageta s mesnim okruglicama. Otkriveno je da testirani uzorci s "goveđim mesom" sadrže 60 do čak 100 posto konjetine! Sumnja se da se konjetina podvaljena kao govedina već mjesecima prodaje na europskom tržištu. Istrage diljem Europe su u tijeku.

Europa već tjednima bruji o konjetini

Skandal već nekoliko tjedana potresa Europu, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji u tijeku su opsežne istrage. Dosad su u sklopu istraga o skandalu s konjetinom deklariranom kao govedina privedene tri osobe, a krug zemalja koje otkrivaju lažno deklarirana gotova jela od "goveđeg" mesa sve se više širi. Francuske vlasti su ranije, podsjetimo, za skandal s konjskim mesom deklariranim kao govedina osumnjičile dobavljače iz Rumunjske, Nizozemske, Poljske i Cipra.

Sve je počelo u siječnju ove godine kad je konjsko meso otkriveno u hamburgerima koji su se prodavali u Velikoj Britaniji i Irskoj, a za lažno deklarirano meso okrivljen je dobavljač iz Poljske. Cijela afera se drastično razbuktala prije otprilike dva tjedna kad je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) izvijestila kako je u lazanjama s govedinom, švedskog proizvođača Findus, pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je meso nabavljao preko francuske tvrtke Comigel i samo je jedna u nizu kompanija koje imaju istog problematičnog dobavljača. Od Comigela nabavu vrše i Axfood, Coop te ICA, koji su također povukli neke proizvode s polica zbog sumnje da bi i oni mogli sadržavati konjetinu. Ubrzo je zbog toga alarmirano čak 16 europskih zemalja, ali Hrvatska nije bila među njima.

Ovog je tjedna i švicarski prehrambeni gigant Nestle izvijestio kako zbog otkrića konjetine u proizvodima s "goveđim mesom" povlače iz prodaje nekoliko vrsta pašteta, lazanje, raviole i tortelline od govedine koje se prodavalo u supermarketima diljem Europe, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Švedsku, Švicarsku, Španjolsku, Njemačku, Italiju i Irsku.

Jučer je skandal stigao i do Slovenije i Hrvatske. Konjetina je pronađena u 450-gramskim lazanjama koje na slovensko tržište izvozi Ledo Hrvatska, proizvođača Trada iz Luksemburga, a sporni uzorak izuzet je u Intersparu. Iz Leda tvrde kako spornih lazanji na hrvatskom tržištu nema jer ih se ne dobavlja iz Luksemburga već iz Španjolske, od kompanije Tutti Pasta S.A. Uvjeravaju kako lazanje na hrvatskom tržištu sadrže isključivo govedinu.

Pročitajte više