Nikolić: Koncept Titove vanjske politike jedini je pravi izbor za Srbiju

Screenshot: YouTube

SRBIJANSKI predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je četvrtak da njegova orijentacija Istok - Zapad slijedi vanjsku politiku koju je vodio nekadašnji doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

“U današnjim danima koncept Titove vanjske politike je jedini pravi izbor”, rekao je Nikolić u intervjuu za agenciju Bloomberg.

Komentirajući odnos prema Ukrajini, Nikolić kaže kako će Srbija nastaviti težiti k tome da ostane po strani u ukrajinskoj krizi.

“Bilo bi vrlo neugodno kad bismo bili primorani birati strane. To bi čak podijelilo Srbiju. Mnogi ljudi u Srbiji su rusofili, dok drugi prihvaćaju zapadnu civilizaciju kao bolju osnovu za svoj život”, objasnio je Nikolić.

“Srbija ima prijatelje i na Zapadu i na Istoku"

On je za agenciju Bloomberg istaknuo kako će Srbija nastojati da postane most za investicije između Istoka i Zapada, istodobno ocijenivši da bi europsko - ruski spor oko Ukrajine mogao potaknuti “mnoge investitore da hitno prebace svoja ulaganja u Srbiju, jer izgleda da će Europa uvesti sankcije koje mogu imati negativne učinke na male i srednje europske tvrtke koje dobro posluju s Rusijom”.

Po Nikolićevoj ocjeni, sukob između EU i Rusije oko Ukrajine neće ugroziti planove Srbije za izgradnju dijela plinovoda “Južni tok” na njezinom teritoriju, a cilj tog projekta je da se “izbjegnu nesigurne i nestabilne” isporuke plina preko ukrajinskog teritorija.

“Srbija ima prijatelje i na Zapadu i na Istoku i oni nas ne smiju razdvojiti tako što će nas vući na ovu ili onu stranu. Ne očekujem da Srbija bude u poziciji da bira između dvije mogućnosti jer neće moći izabrati”, naglasio je Nikolić u intervjuu za agenciju Bloomberg, čije izvatke prenose beogradski elektronički mediji.

Pročitajte više