Nikolić: U Srebrenici nije bilo genocida



U SREBRENICI se nije dogodio genocid, već "veliki zločin", utvrdio je Tomislav Nikolić u intervjuu za RTCG koji je emitiran u četvrtak navečer.

Upitan da prokomentira poziv muftije Muamera Zukorlića da posjeti Srebrenicu i osudi genocid koji su Srbi tamo počinili, Nikolić je odgovorio da to vjerojatno neće učiniti. "Genocid je teško dokaziv na sudu", kazao je Nikolić.

"Nije bilo genocida, dogodio se veliki zločin"

"Predsjednik Srbije Boris Tadić bio je u Srebrenici i osudio zločin. Skupština Srbije je osudila zločin u Srebrenici. Zašto bih ja stalno podgrijavao to pitanje?", kazao je Nikolić.

"U Srebrenici nije bilo genocida", uvjeren je novi srbijanski predsjednik. "U Srebrenici se dogodio veliki zločin, koji su počinili neki pripadnici srbijanskog naroda. Zločince treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti", kazao je Nikolić.

Ni Tadić nije spominjao genocid

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Haagu je zločine u Srebrenici okarakterizirao kao genocid. Usprkos tome, ni Tadić prilikom posjete Srebrenici 2010. godine nije želio upotrijebiti taj termin.

Tadić je tada rekao da Srbija žali zbog zločina koji su se u Srebrenici dogodili. Termin genocid ne spominje se ni u Deklaraciji o Srebrenici koju je 2010. godine usvojila Skupština Srbije, a kojom se oštro osuđuju počinjeni zločini, te se izražava sućut i isprika obiteljima žrtava.

Pročitajte više