Ništa im nije sveto: Rudarska kompanija uništila aboridžinsko svetište

Foto: Guliver Image/Getty Images

RUDARSKA kompanija OM Manganese osuđena je zbog uništavanja aboridžinskog svetišta na australskom Sjevernom teritoriju, prenosi BBC News. Ovo je prva uspješna tužba u Australiji koja je za povod imala uništavanje svetih mjesta. Svetište, poznato pod imenom "Dvije žene sjede", nalazi se na području rudnika mangana Bootu Creek.

Kompanija je kažnjena sa 134 000 američkih dolara. Direktor OM Manganesea Peter Toth ispričao se zbog incidenta: "Tvrtka nije imala namjeru oštetiti sveto mjesto. Iskreno žalimo za nanesenu štetu i prouzročenu bol te se duboko ispričavamo starosjediocima i vlasnicima".

Svetište pripada narodu Kunapa, a rudari su prouzročili rušenje jednog dijela uključujući i upečatljivi kameni dio poznat pod nazivom "Konjska glava". Izravan uzrok rušenja je eksploziv koji su rudari koristili za razbijanje stijena u blizini svetišta. Kompanija je imala dozvolu za radove, no bili su jasno upozoreni da paze na sveta mjesta.

Dr. Ben Scambary, glavni službenik zadužen za zaštitu aboridžinskih područja, potvrdio je da svetište ima ogromnu važnost za Aboridžine: "Ovo je svetište vezano uz priču o australskom štakoru i nosatom tobolčaru koji su se borili oko hrane. Tijekom borbe se prolila krv pa je kamen poprimio tamnocrvenu boju koja se veže uz mangan". 

Predstavnici Kaunapa izjavili su da će to mjesto za njih zauvijek ostati sveto, no da ne znaju što će sada kada je uništeno. Dodali su da se to njihovim precima nikada nije dogodilo. "Na istom je mjestu tisućama godina kao dio naše kulture i povijesti", dodaje Gina Smith, zastupnica zajednice. 

Pročitajte više