Nitko ne želi ugostiti HČSP: "Održat ćemo konferenciju na Trgu bana Jelačića!"

KAO što su prethodno i najavili, članovi HČSP-a su predvođeni predsjednikom Josipom Miljkom položili vijence i zapalili svijeće na grobu palih vojnika Hrvatske vojske 1941. - 1945. i na grobu roditelja Ante Pavelića te time obilježili dan osnutka Nezavisne Države Hrvatske, 10. travnja.

Hrvatska čista stranka prava jučer je u priopćenju na svojim stanicama uz ustaški pozdrav "Za Dom spremni" obavjestila da će u Zagrebu i Splitu obilježiti dan uspostave NDH, 10. travnja.

"Povodom 10. travnja, dana uspostave NDH, HČSP Split će položiti vijence i zapaliti svijeće na groblju Lovrinac (Braniteljski križ) te kod spomen križa Palih hrvatskih vojnika 1941.-1945.", pisalo je u priopćenju za javnost postavljenom na internetskim stranicama HČSP-a.

"Također, HČSP Zagreb će u Zagrebu na Mirogoju na od strane komunističkih zlotvora preoranom ustaškom groblju također položiti vijence i odati dužnu počast poginulim hrvatskim vojnicima", dodaju iz HČSP-a te svoje priopćenje završavaju sa pozdravima "Bog i Hrvati" te "Za Dom spremni"!.

I hotel Palace odbio HČSP-ovce

HČSP i dalje ne odustaje od najavljene Međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda "Za generale" koji bi se trebali održati 13. i 14. travnja u Zagrebu. Međutim, ova stranka minornih ustašoida naišla je na, kako se čini, nepremostivu zapreku - nitko ih ne želi ugostiti.

Nakon što je gostoprimstvo HČSP-u otkazala Matica hrvatske, svoj su "summit" nakanili organizirati u zagrebačkom hotelu Palace. Kada se vijest o tome proširila internetom, Facebook stranica hotela Palace zasuta je bijesnim komentarima u kojima su ih brojni građani osudili zbog pružanja gostoprimstva ljudima koji veličaju fašizam.


Hotel se na Facebooku vrlo brzo nakon toga oglasio sljedećim priopćenjem: "Dragi Fanovi, zbog svakojakih informacija u medijima želimo Vas informirati da se u hotelu Palace Zagreb ne održava javni skup u organizaciji HČSP-a najavljen za 13.04.2012. Žalimo zbog uznemiravanja javnosti od strane medija zbog neprovjerenih informacija".

Miljak: Policija i Josipović minirali konferenciju HČSP-a

Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, priopćio je da je s hotelom Palac već sve bilo dogovoreno i plaćeno. Najam dvorane, tvrdi Miljak, u zadnji je čas žurno otkazan.

"Prema tvrdnjama odgovorne osobe iz hotela, kod njih su došla dva operativca policije u civilu i nakon tog razgovora, dosta uspaničeni šef odjela nam se duboko ispričao i zamolio nas da prihvatimo povrat novca za dvoranu. Kao da smo imali ikakav drugi izbor", tvrdi Miljak.

"Konferenciju ćemo održati na Trgu bana Jelačića"

Predsjednik HČSP-a prozvao je i Ivu Josipovića, za kojeg kaže da se "grubo umiješao i onemogućio legalno djelovanje Hrvatske čiste stranke prava", te proglasio njihove "goste iz Europe" nepoželjnima i zagovornicima mržnje i netolerancije. HČSP zbog toga najavljuje da će Josipovića prijaviti institucijama Europske unije.


"Mi ne odustajemo od Konferencije, ali odustajemo od traženja dvorane, jer će nam se opet dogoditi isto, ako bismo ju i našli. Konferencija će na sramotu Ive Josipovića i policije biti održana na Trgu bana Josipa Jelačića, kod spomenika, 13. travnja u 18:00 sati. A našim prijateljima i gostima iz Europske unije ćemo se ispričati i zamoliti ih za razumijevanje, pa neka prenesu svojim zemljama u kakvoj političkoj i komunističkoj žabokrečini živimo", kaže Miljak.

"Ujedinjeni protiv fašizma"

S druge strane, Građanska akcija je na svojem Facebook profilu poziva na prosvjed "Ujedinjeni protiv fašizma" koji će se održati u subotu na Trgu bana Jelačića od 11 do 14 sati i to povodom međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda koji organizira HČSP.

"Fašistička stranka HČSP, koja na svojim stranicama javno objavljuje kako će paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ustašama obilježiti 10. travnja, organizira međunarodnu nacionalističku konferenciju i mimohod", piše u pozivu na prosvjed te se dodaje da će na konferenciji sudjelovati "njemački NPD, francuski FN i mađarski Jobbik, stranke koje ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim skupinama".

"Recimo ne fašizmu"


"Apsurdnost ove fašističke konferencije potkrepljuje i činjenica da velikomađarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na velike dijelove Hrvatske", piše u pozivu na prosvjed te se dodaje da je HČSP odlučio iskoristiti datum prvostupanjske presude u nadi da će mobilizirati građane "u svom fašističkom maršu kroz centar Zagreba".

"Recimo ne fašizmu! Pozivamo sve antifašiste; studentice i studente, radnice i radnike, nezaposlene i umirovljenike da dođu na Trg i da svi zajedno pokažemo kakav Zagreb želimo", stoji u pozivu koji je objavljena na stranicama Građanske akcija, a potpisuju da "Ujedinjeni za antifašističku Hrvatsku" i "antifašistički nepokoreni Zagreb"! Poziv se zaključuje parolom "Fašizam - ne u mom gradu"!.

Josipović: Nisam sretan što su ovdje

Stav protiv okupljanja europskih nacionalista u Zagrebu zauzeo je i Ivo Josipović. Predsjednik podsjeća da je HČSP u Hrvatsku pozvao i predstavnike inozemnih organizacija koje imaju pretenzije prema hrvatskom teritoriju.

"Među sudionicima su neki koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske i u svojim programima imaju govor mržnje. Nisam sretan što su oni ovdje", izjavio je Josipović.

Pročitajte više