Niz Dunav zaplovila "Svjetlosna rijeka sjećanja"

Foto: Hina

U SPOMEN na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara od jugosrpske agresije 1991., večeras je kod Dvorca Eltz niz Dunav puštena "Svjetlosna rijeka sjećanja", nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Crveni lampioni u spomen su na nestale Vukovarce - branitelje i civile u Domovinskom ratu, a bijeli za poginule branitelje i civile.

"Svjetlosna rijeka sjećanja" projekt je Željka Kovačića, a upaljeni lampioni pušteni su niz Dunav iz brodica vukovarskih brodara.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata, u Vukovarsko-srijemskoj županiji još se nalazi 464 osobe, od kojih se većini svaki trag gubi upravo u Vukovaru 1991. godine.

"Svjetlosna rijeka sjećanja" upriličena je u sklopu obilježavanja 22. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koja se ove godine održava pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta".

Po prvi put nakon 22 godine Vukovar podijeljen

Središnji komemorativni program obilježavanja te obljetnice, koji je održan danas u spomen na 18. studeni 1991. godine kada je slomljena obrana grada Vukovara, obilježile su, po prvi put, dvije kolone sjećanja, jedna koja je bila predvođena Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, i druga kolona, u kojoj se nalazio državni vrh, predsjednik Republike, Sabora i Vlade te drugi državni dužnosnici.

Nakon što su se te dvije kolone susrele na raskrižju ulica Alojzija Stepinca i Antuna Bauera, Kolona sjećanja predvođena državnim vrhom bila je spriječena priključiti se Koloni sjećanja predvođenoj Stožerom, te je odustala od mimohoda. Predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović potom su se odvezli automobilima okolnim putevima do mjesta masovne grobnice na Ovčari gdje su položili vijence i zapalili svijeće. Vijenac na Ovčari položio je i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.


Nakon što je Kolona sjećanja predvođena Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara stigla do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće, a među inima i Udruge "Vukovarske majke", zapovjednici obrane Vukovara 1991. Mile Dedaković, Branko Borković te Tomislav Merčep, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak. Misu za zatočene i nestale predvodio je nadbiskup đakovački i osječki, mons. Đuro Hranić.

Prema riječima glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića u Vukovaru je večeras mirno, a tijekom dana i večeri nije zabilježen niti jedan incident. Također je kazao kako policija nema procjenu broja sudionika obilježavanja Dana sjećanja. Dok se u nekim medijima može čuti kako je u Koloni sjećanja bilo i do 100.000 sudionika, prema riječima vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, u koloni se nalazilo nešto više od 40.000 sudionika.

Po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena su ili poginula 1.624 branitelja i civila, a ranjeno ih je 1.219.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavit će se sutra odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Pročitajte više