Nizozemska pruža najbolju zdravstvenu zaštitu u Europi, Hrvatska na 19. mjestu

Foto: Ilustracija, Screenshot: healthpowerhouse.com

NIZOZEMSKA je najbolji pružatelj zdravstvene zaštite među 35 europskih država prema godišnjem europskom zdravstvenom potrošačkom indeksu EHCI dok je Hrvatska na 19. mjestu, objavljeno je u petak u Bruxellesu.

Nizozemska je već četvrtu godinu zaredom prva na popisu koji vrednuje zdravstvene usluge u 35 europskih država s 870 bodova od maksimalnih tisuću, dok je Hrvatska dobila 656 bodova što je blagi pad u odnosu na godinu prije kada je s 655 bodova bila na 17. mjestu.

U okviru istraživanja ocjenjuju se prava pacijenata, informiranost, pristup zdravstvenim uslugama, prevencija i ishod liječenja.

Voditelj istraživanja dr. Arne Bjornberg kaže kako Hrvatska mora poboljšati prevenciju na područjima poput pušenja, tjelesne aktivnosti u školama i cijepljenju a uz to mora se skratiti vrijeme čekanja na liječenje kao i poboljšati njegovi rezultati.

Nakon Nizozemske na popisu slijede Švicarska, Island, Danska, Norveška, Belgija i Njemačka a na začelju su Latvija, Rumunjska i posljednja Srbija. Slovenija je na 17. a Mađarska na 28. mjestu.

Istraživanje je pokazalo da je očekivana kvaliteta zdravstvene zaštite bitno veća u bogatim zemljama nego u siromašnijim i da se taj jaz produbljava.

Kriza u eurozoni natjerala je neke vlade na drastično smanjenje zdravstvenog proračuna. Grčka je jedna od onih koje su morale poduzeti najoštrije mjere no i zemlje pout Španjolske, Francuske i Češke poduzele su slične korake.

Pročitajte više