Njemačka ministrica obitelji izazvala skandal: "Zašto bi bog bio muškog roda?"

Foto: Scott-Hendryk Dillan / Wikipedia

KOJEG je spola bog? Pitanje je to koje je u intervjuu za Die Zeit postavila Kristina Schröder, njemačka ministrica obitelji, i time pokrenula lavinu kontroverzi.

Govoreći o rodnim ulogama u dječjoj literaturi, Schröder se, između ostaloga, dotaknula boga. U njemačkom jeziku postoje tri člana koje se stavljaju ispred imenica kako bi se odredio njihov rod: der (muški rod), die (ženski rod) i das (srednji rod). Za boga se uobičajeno koristi odrednica za muški rod.

Schröder smatra kako je to sasvim nepotrebno. Moglo bi se, kaže Schröder, boga isto tako stavljati u srednji rod jer "to ionako ništa ne znači", prenosi Der Spiegel. U ovom trenutku treba spomenuti da je Schröder članica vladajuće Kršćanske demokratske unije (CDU), te se mnogim njenim stranačkim kolegama ovakva konstatacija nije svidjela.

Pod paljbom kolega

"Ova pretjerano cerebralna glupost me ostavlja bez teksta", izjavila je bavarska ministrica socijale i članica sestrinske Kršćanske socijalne unije (CSU) Christine Haderthauer za tabloid Bild. "Tužno mi je kada se našoj djeci oduzimaju snažne slike koje su bitne za njihovu maštu zbog očite nesigurnosti i političke korektnosti", kaže Haderthauer.

Stefan Müller, lider zastupničkog kluba CSU, izjave svoje kolegice nazvao je nepriličnima, te dodao da je ostao šokiran. U obranu "muškog boga" ustao je i Norbert Geis, zastupnik CSU-a u Bundestagu: "Bog nam se predstavlja kao Krisov otac i mislim da bi to moralo tako i ostati".

Pročitajte više