Njemačka ne želi produljiti grčki aranžman pomoći jer je to "nekvalitetno rješenje"

Foto: FAH

NJEMAČKA je danas odbacila prijedlog Atene da se grčki aranžman pomoći produlji za šest mjeseci, službeni Berlin kaže kako to "nije kvalitetno rješenje" jer ne obvezuje Grčku da se drži uvjeta međunarodnog paketa pomoći.

Nijemci pažljivo sročeno grčko pismo nazivaju trojanskim konjem kojim Grčka želi izbjeći obveze, a njemački odnos najavljuje teške razgovore u petak na sastanku ministara financija eurozone. Grčka nova vlada pod vodstvom ljevice nastoji izbjeći bankrot u idućih nekoliko tjedana, a u Bruxellesu će biti izložena pritisku da učini nove ustupke, ocjenjuje Reuters.

Atena traži produžetak Okvirnog sporazuma o financijskoj pomoći (MFAFA) s eurozonom, a ne cijelog programa pomoći, na čemu inzistiraju vlade eurozone pod njemačkim vodstvom.

Njemačka ima snagu ostaviti Grčku na cjedilu

Vlada premijera Ciprasa želi dobiti financijsku pomoć, a da ne prihvati mjere štednje i bolne gospodarske reforme koji su bi uvjeti u programu pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Kao najveći kreditor, Njemačka ima snagu blokirati dogovor i ostaviti Grčku na cjedilu, što bi je moglo gurnuti prema izlasku iz eurozone. No dužnosnici u drugim europskim prijestolnicama kažu kako je njemačka reakcija taktička i predviđaju dogovor koji će biti rezultat dodatnog natezanja za vikend.

Jedan grčki dužnosnik rekao je da je grčki premijer Aleksis Cipras u četvrtak 50 minuta telefonom razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Reuters vjeruje da je to njihov prvi bitni razgovor otkako je 25. siječnja izabrana radikalna vlada u Ateni.


"Razgovor koji je protekao u pozitivnoj klimi bio je usmjeren prema traženju obostrano prihvatljivog rješenja, za Grčku i za eurozonu", rekao je taj grčki dužnosnik. Njemački glasnogovornik potvrdio je da se telefonski razgovor dogodio, ali nije rekao ništa o sadržaju.

Grčki ministar financija Janis Varufakis podnio je taj prijedlog nakon nekoliko dana pregovaranja s Europskom komisijom i predsjednikom eurogrupe u kojoj su ministri financija eurozone.

Dužnosnici u Bruxellesu, Parizu i Rimu pozdravili su taj pokušaj vlade izabrane na platformi borbe protiv mjera štednje da pronađe provedivu formulu, ali Nijemci su rekli kako je prijedlog pun rupa i ne predviđa obvezu pridržavanja uvjeta pod kojima je dodijeljen paket pomoći.

Grčki prijedlog "ide u smjeru financiranja bez ispunjenja zahtjeva"

Glasnogovornik ministra financija Wolfganga Schaeublea rekao je da grčki prijedlog ne ispunjava kriterije oko kojih se Eurogrupa dogovorila i da "ide u smjeru mosnog financiranja bez ispunjenja zahtjeva programa (pomoći)".

Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel rekao je da su bitne gospodarske reforme koje je grčka spremna poduzeti i dodao: "To pismo može biti samo početak pregovora".

Sutrašnji sastanak Eurogrupe odlučuje o grčkom zahtjevu


Na te je njemačke komentare odmah reagirala Atena koja pita govori li Njemačka i u ime ostalih ministara eurozone čiji su pomoćnici u Bruxellesu na sastanku u četvrtak popodne već razmatrali te opcije.

"Sutrašnji sastanak Eurogrupe ima samo dvije mogućnosti: prihvatit će ili odbaciti grčki zahtjev", rekao je jedan grčki dužnosnik. "A onda će postati jasno tko želi naći rješenje, a tko ne".

Berlin može računati na potporu sjevernoeuropskih fiskalnih "jastrebova", kaže Reuters, poput Finske i Nizozemske, ali i zemalja poput Španjolske i Portugala koje su isto uvele stroge mjere štednje u zamjenu za financijsku pomoć i sad ne žele da Grčka dobije povoljnije uvjere. No i Grčka ima simpatizere. Talijanski ministar financija Pier Carlo Padoan upozorio je na opasnost od tzv. grexita, ili grčkog izlaska iz eurozone, a u Francuskoj koja je zajedno s Njemačkom stvorila euro, socijalistički premijer Manuel Valls rekao je parlamentu da je grčki potez "ohrabrujući znak da je rješenje moguće i to veoma brzo".

Pročitajte više