Njemačka otklonila mogućnost "krpanja" nove rupe: Ako nitko ne popusti, Grčkoj slijedi bankrot

NJEMAČKA je otklonila mogućnost da nacionalne vlade ili ECB daju dodatni doprinos drugom bailout paketu za Grčku, što je tražila grčka vlada. U međuvremenu su izvori bliski pregovorima između Grčke i kreditora za EU Observer otkrili kako postoji rupa u financiranju od 15 milijardi eura.

"Grčka treba restrukturirati svoj dug i od svojih privatnih kreditora dobiti otpis od 50 posto. Ne treba dodatnu injekciju od javnog sektora", kazao je jučer njemački ministar financija Wolfgang Schauble.

Pregovori Grčke i kreditora opet su dospjeli u slijepu ulicu, jer su vjerovnici spremni pristati na 75-postotni otpis na grčkim obveznicama koje imaju, ali pod uvjetom da ECB i druge zemlje pojačaju svoje doprinose. Međunarodni inspektori otkrili su kako za zatvaranje financijske konstrukcije nedostaje još 15 milijardi eura, koje moraju doći ili iz džepa ECB-a i drugih članica EU-a ili putem otpisa duga od strane privatnih vjerovnika.

Međutim, s obzirom na to da je Njemačka u startu odbacila mogućnost da javni sektor osigura taj novac, a privatni vjerovnici su već pristali na prevelike gubitke, logično se nameće pitanje tko će prvi popustiti, odnosno hoće li itko popustiti. Ukoliko svi odlučno zadrže svoje stranu, Grčka bi ubrzo mogla bankrotirati.

Pročitajte više