Njemačka strojarska industrija obara rekorde i zapošljava više od milijun ljudi

Foto: freeimages.com

OPTIMIZAM kod njemačkih proizvođača strojeva raste. Proizvodnja i promet dostižu rekorde, a broj zaposlenih se povećava.

"Njemačka strojarska industrija nije slučajno već godinama rekorder u izvozu", kaže Hannes Hesse, generalni direktor Udruge njemačkih proizvođača strojeva i pogona VDMA u razgovoru za DW. Prema njegovom mišljenju, ključ uspjeha te važne industrijske grane leži u sposobnosti integracije visokih tehnologija iz oblasti elektrotehnike, elektronike i informatičke tehnologije u proizvode ove industrije. Na taj način nastaju strojevi i pogoni koji su vrlo traženi u svijetu i koji kupcima omogućuju da i sami budu izrazito konkurentni na tržištu. "I to je zapravo cijela priča", kaže Hesse.

Udruga VDMA je ovoga tjedna objavila rekordne brojke: 2014. godine je zabilježen promet od 212 milijardi eura, a vrijednost proizvodnje iznosila je 199 milijardi eura. To premašuje i dosadašnji rekorda iz 2008. godine kada je utrženo 208 milijardi eura, dok je vrijednost proizvodnje tada bila dosegla 196 milijardi eura.

Više od milijun zaposlenih

U svibnju 2014. godine u strojarskoj industriji je bilo više od milijun zaposlenih. Toliko ih je zadnji put bilo prije više od 20 godine - 1993. U listopadu je na proizvodnji strojeva radilo milijun i 11.000 ljudi, što je 1,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

I iako se radi o umjerenom porastu proizvodnje, ta industrijskoj grani je neophodna kvalificirana radna snaga. Radi se o velikim izazovima kao što su umrežavanje proizvoda s internetom (industrija 4.0), odlazak u mirovinu sa 63 godine i demografske promjene.

U 2015. se u njemačkoj strojarskoj industriji predviđa rast proizvodnje od dva posto. Vrijednost proizvodnje bi s 205 milijardi eura prvi put mogla prijeći prag od 200 milijardi.

Pritom, VDMA računa sa stabilnim razvojem tržišta u Kini, nešto pozitivnijim razvojem na Srednjem i Bliskom istoku, kao i na vrlo pozitivnu klimu u SAD-u.

Međutim, i dalje postoje nepredvidljivi rizici u idućoj godini. "Rusija je četvrto najvažnije tržište za nas i tamo očekujemo pad za 20 posto", kaže Hesse. Razlog tome su, prema njegovim riječima, posljedice ukrajinske krize.

U Europi, glavnom skupnom tržištu za strojarsku industriju, još uvijek postoje problemi s gospodarstvima zemalja južne Europe, kao i sa sporim reformama u Francuskoj i Italiji.
 

Pročitajte više