Njemački socijaldemokrati o TTIP-u: Ono što SPD ne želi, neće se dogoditi

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar ekonomije obećava da će blokirati klauzule u trgovinskom sporazumu između Europske unije i Sjedinjenih Država koje su protive idealima Socijaldemokrata (SPD), uključujući i odredbu o rješavanju sporova između investitora i država koju žele Amerikanci.

"Ono što SPD ne želi, neće se dogoditi," rekao je Sigmar Gabriel u današnjem intervjuu za Sueddeutsche Zeitung čiji sadržaj prenosi Reuters.

Velik broj Europljana i europskih zastupnika izražava bojazan da će odredba s nazivom "Nagodba između investitora i države"  (Investor-State Dispute Settlement, ISDS) pogodovati tvrtkama i korporacijama u nastojanju da se oslabe zakoni o radu, zaštiti potrošača i okoliša. Amerika odbija prihvatiti sporazum bez ISDS-a.

Iako pojedini povjerenici Komisije zagovaraju ISDS, Gabriel je odlučan u stavu da Europa ne treba prihvatiti "privatizaciju arbitraže".

"Mi nećemo prihvatiti nikakav pritisak prema daljnjoj liberalizaciji i privatizaciji. Mi nećemo spustiti niti jedan standard u socijalnoj  zaštiti, zaštiti potrošača i okoliša," rekao je ministar. "Mi pogotovo nećemo, ja sam u to posve siguran, vidjeti privatizaciju arbitraže".

Pročitajte više