Noć istraživača u Zagrebu i Splitu

Foto: noc-istrazivaca.com

EUROPSKA noć istraživača već se tradicionalno održava svake godine u rujnu u više od 300 europskih gradova. Damir Kovačić, voditelj projekta, kaže: "Noć istraživača je manifestacija koju promiče Europska komisija, a održava se svake godine zadnjeg petka u rujnu. Tako i drugu godinu za redom u Hrvatskoj. U Zagrebu i Splitu će se održati u petak 26.9. od 6 sati popodne do 11 navečer, u Avenue Mallu u Zagrebu i u Marmontovoj ulici u Splitu. "

Noć istraživača je projekt kojim će se prezentirati razna istraživanja i povezati znanost s inovacijama. Znanstvenici će kroz neposredan razgovor sa građanima moći prikazati svoja istraživanja i zašto se bave znanošću i zašto je ona važna za društvo, napominje Kovačić

"Razne teme, uključujući robote, kvaliteta zraka, infracrveni svemir i mnoge druge module. Bit će naravno i drugih sadržaja poput nagradne igre gdje će posjetitelji ako skupe točne odgovore, moći osvojiti neke od vrijednih nagrada, tablete, mikroskope, razne laboratorijske setove."Glavna tema ovog događanja je promicanje znanosti pod geslom 'Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost', a Fakultet elektrotehnike i računarstva je partner projekta.", kaže Kovačić.

" Naš interes je pokazati najmlađima i zainteresirati ih za izbor tehničkih zanimanja ili studij elektrotehnike i računarstva. A isto tako pokazati javnosti, kako smo javnim sredstvima ili suradnji s industrijom, razvili neke inovacije u domeni robotike, obnovljivih izvora energije, računalnog vida, različitih senzora i tako dalje.", kaže Vedran Bilas, profesor na FER-u.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije daje podršku ovom projektu jer je projekt velika mogućnost za spajanje mladih naraštaja sa znanosti.

" Imamo programe EU početnik i Rastimo zajedno, što se tiče izdavanja jamstava. U programu EU početnik garantiramo za 80% glavnice kredita kod poduzetnika početnika i to u suradnji sa investicijskim fondom. Tako da pozivam sve početnike poduzetnike da pogledaju našu stranicu i da prate aktualne natječaje.", kaže Goran Becker član uprave HAMAG-a...

Program u Avenue Mallu danas počinje u 18 sati a trajat će sve do ponoći.

Pročitajte više