Nova pravila igre za DORH: Unutar 6 mjeseci ili pokretanje postupka ili odbacivanje prijave

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

MINISTARSTVO pravosuđa u javnu je raspravu poslalo izmjene Zakona o kaznenom postupku. Podsjetimo, Ustavni je sud prije godinu dana čak 43 članka proglasio neustavnima.

Sada se DORH-u pripremaju nova pravila igre - unutar 6 mjeseci ili pokretanje postupka ili odbacivanje prijave, piše HRT.

Okrivljeniku se omogućuje ravnopravan položaj u postupku. Pravo uvida u sudski spis imat će već pri pokretanju istrage, a ne kao dosad tek nakon iznošenja obrane. Za prisluškivanje i praćenje - opet se uvodi sudski nadzor.

"Mi izvršavamo odluku Ustavnog suda, a jedna od njih bila je i uvođenje sudske zaštite kroz čitav tijek postupka. To se tiče i prava na uvid u spis, međutim, mi moramo biti svjesni da postoje određena kaznena djela koja zahtijevaju obranu društva - to su organizirani kriminal, terorizam itd. - i u tim slučajevima mi zadržavamo pravo odgode uvida u spis", kazao je za Dnevnik HRT-a ministar Orsat Miljenić.

Izmjenama ZKP-a predviđeno je i osnivanje timova u Državnom odvjetništvu za imovinske izvide kako bi se prije pokretanja istrage spriječilo prikrivanje ilegalne imovine.

"Ovaj novi zakon ni na koji način neće utjecati na do sada provedene postupke, budući da je Ustavni sud odredio da se za postupke u tijeku primjenjuje Zakon koji je trenutno važeći do donošenja novog Zakona.

Ono što mi želimo imati jest pojačan nadzor nad imovinom svih onih za koje postoji osnovana sumnja da su počinili imovinsko kazneno djelo. Oduzimat ćemo svu tu imovinu, ali da bi je mogli oduzeti, prvo je moramo pronaći", kazao je Miljenić.

Javna rasprava o izmjenama ZKP-a trajat će do sredine rujna, a plan je da se do prosinca počnu i primjenjivati.

Pročitajte više