Nova svađa SDP-a i HDZ-a: Gdje je novac iz EU fondova?

Foto: Dragan Matić / Cropix

HDZ ĆE idući mjesec u Saboru pokrenuti interpelaciju o radu Vlade zbog, kako tvrde, nemara oko EU fondova. Prvog čovjeka Vlade zaduženog za EU sredstva Branka Grčića optužuju da se hvali njihovim projektima, te da novih nema na vidiku, on odgovara: riječ o čistom oporbenom zanovijetanju.

Da je ova Vlada napravila najveći iskorak upravo u korištenju EU fondova dokazuju brojke, poručuje potpredsjednik Vlade Branko Grčić, te prstom upire u bivšu HDZ-ovu Vladu koja je, kaže, od 2007. do 2011. ugovorila samo 37 posto od ukupno raspoloživih sredstava fondova.

"Ova je Vlada u godinu i pol dana ugovorila ukupno 80 posto dodijeljenih sredstava, što je povećanje od 43 posto, dakle napravili smo puno više nego oni u pet godina. Ne znam jel trebam još što komentirati", istaknuo je Grčić.

HDZ: Grčić je usporio uhodani sustav

Grčić se kiti tuđim perjem, odgovara predsjednica HDZ-ovog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić.

"To što se ugovorilo je inercija i nastavak onog što je bilo odrađeno prije. On je samo sustav koji je bio uhodan i posložen usporio, a ono što je trebao napraviti kad je sve skupa preuzeo je nastaviti snažno s pripremom projekata, a ne izgubiti vrijeme na reorganiziranje. Izostala je ona snažna priprema projekata koja je bila potrebna", naglasila je Maletić.

"Ojačali smo kapacitete, zaposlili smo 200 novih ljudi, te u samo godinu dana pripremili nove projekte u vrijednosti od 650 milijuna eura", s druge strane poručuje Grčić. Podsjeća i da je Vlada nedavno definirala devet potpuno pripremljenih velikih projekata iste vrijednosti.

"Koliko je to ja ću vam samo usporediti sa dosad ugovorenim sredstvima iz IPA fondova koji iznose oko 500 milijuna eura. Dakle, mi smo u godinu i pol dana pripremili tako velike projekte koji nadilaze vrijednost svih projekata pripremljenih u Hrvatskoj u sedam godina trajanja IPA programa", kazao je Grčić.

"HDZ je godinama propuštao priliku"

Riječ je uglavnom projektima koji datiraju iz 2011., ponavlja Maletić. Želimo čuti što se novo planira i zato pokrećemo raspravu u Saboru.

"Sustav je sad usporen i ja vidim samo daljnja usporavanja, a Vladi ćemo dati priliku u Saboru da objasni jel usporen ili nije kroz ovu interpelaciju", poručila je Maletić.

Grčić nema ništa protiv saborske rasprave, dapače bit će to još jedna prilika da se čuje tko govori istinu.

"A tko je godinama propuštao priliku da ubrzanom pripremom projekata stvori osnove da neka nova Vlada i one iza nje, bez problema mogu povući te novce, a sada mi sve to moramo kompenzirati", zaključuje Grčić.

Pročitajte više