Nova tragedija na "Krovu Europe": U francuskim Alpama poginulo pet planinara

Foto: Matthieu Riegler / Wikipedia

PETERO francuskih planinara pronađeno je u srijedu mrtvo na Mont Blancu, a još se jedan smatra nestalim, objavile su francuske vlasti.

Skupina od petero planinara, četiri muškarca i žene u dobi od 27 do 45 godina, uz pratnju iskusnog vodiča spuštalo se s Aiguille d'Argentiere (Argentinske igle), 3901 metra visokog vrha na dijelu Mont Blanca na francusko-švicarskoj granici, kada ih je u utorak navečer zahvatilo nevrijeme.

Kada se nisu pojavili u planinskom utočištu kako je bilo planirano, pokrenuta je potraga. Petero tijela pronašla je policijska žandarmerija u srijedu. Za šestom osobom još se traga.

Svih pet žrtava bile su mlađe osobe koje su se tek nedavno počele baviti alpinizmom. Tijela je iz zraka navodno uočio spasilački helikopter. Trenutno su spasilačke službe na mjestu gdje su tijela pronađena. Identitet žrtava nije otkriven, ali navodno su sve žrtve francuski državljani.

Ovom nesrećom broj stradalih na "Krovu Europe" u samo mjesec dana popeo se na 13. Stradalo je po dvoje belgijskih, finskih, irskih, te jedan njemački i francuski planinar.

Ljeti se svakoga dana oko 400 planinara ili onih koji se takvima smatraju pokušavaju popeti na vrhunce Mont Blanca. Mnogi od njih su neoprezni i nemarni. Prošli je tjedan, primjerice, planinska žandarmerija na 3200 metara nadmorske visine zaustavila austrijskog penjača i njegova petogodišnjeg sina i natjerala ih da se vrate.

Pročitajte više