Nova uhićenja: Kriminal u kompaniji potonulog južnokorejskog trajekta mogući uzrok nesreće s 300 mrtvih?

Ilustracija: Hina

72-GODIŠNJA Kwon Yun-Ja uhićena je zbog sumnje za pronevjeru. Policija za njenim suprugom Yoo Byun-Eun traga više od mjesec dana zbog pronevjere novca, nemara i utaje poreza u kompaniji koja je vlasnik trajekta u čijem su potonuću u travnju stradale stotine srednjoškolaca.

U petak je uhićen i suprug Yoove mlađe sestre, inače bivši ambasador u Češkoj, zbog sumnje da je pomogao milijarderu da izbjegne uhićenje, javlja Reuters. Vlasti su u međuvremenu podigle vrijednost nagrade za informaciju o tome gdje se milijarder skriva na pola milijuna dolara.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye zatražila je od policije i tužiteljstva da poduzmu snažnije mjere kako bi Yoo bio izveden pred lice pravde. Vlasti najviše zanima jesu li pronevjere dovele do toga da se na trajektu nisu poštovali sigurnosni standardi i procedure.

Podsjećaju, nedavno je započelo suđenje 15 članova posade, a s najtežim optužbama suočeni su kapetan Lee Joon-seok i još tri osobe. U brodolomu je poginulo preko 300 ljudi, uglavnom djece koja su bila na izletu.

Pročitajte više