Novi dokumenti otkrili: NSA je špijunirala brazilsku naftnu kompaniju Petroleo Brasileiro

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

IAKO je Ministarstvo obrane Sjedinjenih američkih država ranije tvrdilo kako nisu špijunirali zemlje na ekonomskoj razini, novi dokumenti Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koji su procurili u javnost dokazuju suprotno.

Brazilska televizija Globo TV objavila je informacije koje im je ustupio novinar Glenn Greenwald koji je prvi objavio tajne dokumente zviždača Edwarda Snowdena. Greenwaldovi dokumenti sadrže informacije o NSA-inom špijuniranju kompanije Petroleo Brasileiro SA. Globo TV prikazala je dijelove prezentacije koje je NSA održala 2012. godine a na kojima je prikazana mogućnost agencije da pristupi privatnim mrežama kompanija. Na jednom dokumentu specificiran je "ekonomski motiv" špijuniranja. Jedan je dužnosnik agencije kazao za Globo TV kako se kompanije špijuniraju zbog informacija o financijskog nestabilnosti, a ne kako bi se doznale tajne. No, dokumenti ne odgovaraju na pitanje zašto je NSA špijunirala Petrobras. NSA je navodno prikupljene informacije dijelila s Velikom Britanijom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom.

Brazilski Petrobras otkrio je neke od najvećih svjetskih naftnih rezervi na moru, a procjenjuje se da na u nekim rezervama ima oko 100 milijardi barela nafte, prenosi RT.

Pročitajte više