Novi ministar obrazovanja priznao da su na FER-u kršili zakon

Foto: Hina

NOVI ministar obrazovanja Vedran Mornar rođen je 29. svibnja 1959. u Zagrebu. Osnovnu školu te Prvu gimnaziju pohađao je u Zagrebu. Nije član niti jedne stranke.

Godine 1977. upisao se na Elektrotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirao 1981. godine na smjeru Računarska tehnika. Godine 1982. upisao je postdiplomski studij na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Računarske znanosti. Magistarski rad obranio je 1985. godine.

Školsku godinu 1987./88. proveo je kao Fulbrightov stipendist na University of Southern California, Los Angeles, SAD. Doktorsku disertaciju obranio je 1990. godine. Od  1982. radi na Zavodu za primijenjenu matematiku Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu kao zavodski suradnik, od 1986. godine kao asistent, od 1992. godine kao docent, od 1998. godine kao izvanredni profesor, a od 2003. godine kao redoviti profesor za znanstveno područje Računarske znanosti na grupi predmeta Računarske znanosti iz koje je izrastao današnji Zavod za primijenjeno računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Od zaposlenja radi na vanjskoj suradnji Zavoda na projektiranju i izgradnji informacijskih sustava podržanih bazama podataka i postupcima operacijskih istraživanja. Predaje više predmeta na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Pod njegovim vodstvom obranjeno je oko 100 diplomskih radova, desetak magistarskih radova i 3 doktorata. Četiri godine proveo je kao prodekan za nastavu, a obavljao je dužnost dekana FER-a. Autor je i koautor više znanstvenih i stručnih radova i sudjelovao je na više znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu.

Član je IEEE Computer Society i uredništva znanstvenog časopisa Journal of Computing and Information Technology.

Bio je predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, član Senata, Vijeća tehničkoga područja, Investicijskoga odbora BICRO-a, Povjerenstva za provedbu državne mature, vladinoga povjerenstva za provedbu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, vijeća za nacionalni inovacijski sustav te IEEE Computer Societyja. Redoviti je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Kao član Povjerenstva za provedbu državne mature radio je na osmišljavanju i organizaciji cijeloga sustava provedbe državne mature. Javno se zalagao i za uvođenje "male mature", a upozoravao je i na preopterećenost obrazovnoga sustava predmetima i količinom činjenica koje se na tim predmetima uče.

Smatrajući da svaki pristup obrazovanju koji učenika ili studenta usko specijalizira za određeno zanimanje i daje mu previše konkretnih, a premalo općenitih znanja nije dobar, isticao je da je nastavne planove na svim razinama nužno koncipirati tako da se u njima stavi naglasak na ključne kompetencije za cjeloživotno učenje.

Zalagao se i za smanjivanje količine gradiva i stavljanje naglaska na vježbanje samostalnoga rješavanja stvarnih problema, pisanje i komunikaciju.


Studenti će ga se najviše sjećati po uvođenju Bologne na FER

Prije nekoliko godina Mornar je bio suočen sa studentskim prosvjedima zbog uvođenja Bologne. Naime, studenti druge godine koji su studij upisali po starom programu, a u slučaju pada trebali bi prijeći na novi, tvrdili su da Fakultet svjesno krši Zakon.

"Uprava je toga svjesna, ali nemamo izbora, FER ima dosta prostornih i kadrovskih problema oko izvođenja jednog studijskog programa istovremeno, a izvođenje dva paralelno po meni je potpuno nemoguće. ", rekao je tadašnji prodekan za nastavu Mornar.

Iz Ministarstva su tada rekli kako je zapravo sve stvar izbora studenata. "Zakon omogućava svakom studentu da studira na način kako je upisao studij", poručili su tada iz Ministarstva. No, na FER-u su nastavili po svom.

Prije tri godine Mornar je rekao kako obrazovanje nije jeftino te da nema ništa protiv besplatnog studija, ali samo za one koji zaista studiraju, a ne za vječne studente.
 

Pročitajte više