Novi neredi zbog ubojstva mladog Afroamerikanca u SAD-u: Provaljeno u nekoliko trgovina

Foto: FaH

INTERVENTNI policajci suočeni su u subotu s novim prosvjedima u gradu Fergusonu u američkoj saveznoj državi Missouri, nakon što su ponovno porasle napetosti zbog ubojstva afroameričkog tinejdžera.

Prosvjednici su provalili u nekoliko trgovina i bocama gađali prodavaonicu koju je, prema policijskoj snimci što ju je objavila televizija CCTV, prije ubojstva pokušao opljačkati 18-godišnji Michael Brown. Na snimci se vidi kako Brown krade i maltretira vlasnika.

Do novih prosvjeda došlo je unatoč pozivima Brownove obitelji na smirivanje stanja. Obitelj kaže da Brown nije bio "savršen", ali su kritizirali pokušaj policije da objavom snimke "opravda ubojstvo u stilu egzekucije".

Policija je kasnije objavila da policajac koji je ustrijelio Browna nije znao da je tinejdžer osumnjičen za pljačku.

Ukrao kutiju cigareta, ali nije bio naoružan

Zapovjednik policije u Fergusonu Thomas Jackson opravdavao se da je objavio snimku jer je na to bio prisiljen zbog brojnih poziva novinara.

Po njegovim riječima, pljačka je izvedena bez uporabe vatrenog oružja. Na snimci se vidi kako prodavača u trgovini maltretira snažan Afroamerikanac kojega je policija kasnije identificirala kao Michaela Browna.

On je "uzeo kutiju cigara" i dao je drugom osumnjičenom, prijatelju Dorianu Johnsonu, pokazuje snimka.

Policajac Jackson je od ubojstva dao nekoliko intervjua u kojima je rekao da je Brown podigao ruke u znak predaje prije nego ga je policajac upucao.

U petak je objavio i ime policajca, Darrena Wilsona koji je ubio Browna rekavši da je bio ozlijeđen u borbi s 18-godišnjakom.

Prosvjedi zbog ubojstva

Ubojstvo afroameričkog tinejdžera izazvalo je višednevne sukobe policije i prosvjednika, no demonstracije u petak bile su uglavnom mirne.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da bi policija trebala na primjeren način postupati prema prosvjednicima koji demonstriraju zbog Brownova ubojstva.

"Nema izgovora za nasilje prema policiji ili izgovora za one koji bi željeli iskoristiti ovu tragediju za vandalizam i pljačku", rekao je Obama u televizijskom obraćanju.

"Također nema izgovora za policiju za upotrebu prekomjerne sile protiv miroljubivih prosvjednika ili za njihovo zatvaranje zbog toga što koriste svoja ustavna prava", istaknuo je američki predsjednik.

Od ministarstva pravosuđa i FBI-a zatražio je da provedu neovisnu istragu o ubojstvu tinejdžera.

"Kada se takvo što dogodi, lokalne vlasti, uključujući policiju moraju biti otvorene i transparentne u istrazi toga ubojstva i zaštiti ljudi u njihovim zajednicama", naglasio je Obama.

Pročitajte više