Novi slučaj "Buljubašić": HDZ-ovac dobiva 15 tisuća kuna plaće, a jednom tjedno dolazi na posao

OTKRIVEN je novi "slučaj Buljubašić", ali ovaj puta u Hrvatskim šumama. U toj državnoj tvrtki HDZ-ovac Mato Štimac ima najveću plaću, a najnižu stručnu spremu među savjetnicima, dok ga na poslu viđaju jako rijetko, objavljeno je u središnjem Dnevniku HRT-a.

"Dođe on tu svaki tjedan jedan dan", kazao je portir zgrade Hrvatskih šuma u Slatini. Iako je Štimcu, kojega "iz milja" nazivaju i Duh, radno mjesto u Slatini, koja pripada podružnici HŠ u Našicama, on radi kao savjetnik upravitelja potpuno druge podružnice, one u 100 kilometara udaljenom Bjelovaru. Kao inženjer prometa navodno radi za plaću od 15 tisuća kuna i službeno vozilo, koje su HRT-ovci u radno vrijeme pronašli u Virovitici.

Želio prijeći u HDSSB

No, Hrvatske šume nemaju tu Štimčevu adresu u Virovitici, već on službeno živi u Voćinu, koji je područje od posebne države skrbi, zbog čega HDZ-ovac ima pravo na poreznu olakšicu. Njegov susjed u Voćinu je kazao da Štimac ne dolazi često tamo i da u njegovom stanu u biti žive tetak i tetka. Na pitanje novinarke kako to da u poslovnim dokumentima Hrvatskih šuma stoji da je prijavljen u Voćinu, Štimac odgovara kako ga vjerojatno nisu prebacili.

Štimac je 2003. godine ušao u Sabor na listi HDZ-a, a 2005. godine je želio prijeći u HDSSB i srušiti HDZ-ovu većinu. Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je kazao da je nakon te objave Štimac "priveden" u središnjicu HDZ-a te se nakon toga razgovora predomislio i prepustio svoj mandat tada vladajućoj stranci.

Ugovor potpisao sa starom Upravom


Tada postaje član Uprave Hrvatskih šuma i "desna ruka" Darku Beuku koji je u aferi Fimi Media priznao krivnju i dobio uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora. Nakon parlamentarnih izbora 2007. godine i HSS-ovog preuzimanja HŠ Štimac dobiva ugovor na neodređeno vrijeme, savjetničko mjesto, službenu karticu i automobil na korištenje 24 sata.

Štimac tvrdi da već tri ili četiri godine nema poslovnu karticu, a ne zna kako to da mu je ostao službeni automobil. Uprava ne zna da je Štimac vratio karticu, a što on radi ne zna niti njegov šef, upravitelj bjelovarske podružnice, a ni nova Uprava koja kaže da je, zbog ugovora potpisanog sa starom Upravom Štimac jedini savjetnik sa takvim povlasticama.

"Navedenim ugovorom regulirana je visina plaće, pravo na korištenje službenom karticom i službenim vozilom na 24 sata, a svaka promjena ugovora o radu mora biti sporazumna, osim u posebnim okolnostima", napisala je Uprava HŠ te dodaju kako je i činjenica da Štimac iz Slatine savjetuje upravitelja u Bjelovaru proistekla iz tog ugovora sa starom Upravom.

Pročitajte više