O kraljici među biljkama i đavoljoj travi na izložbi u Etnografskom muzeju

Foto: Etnografski muzej

ZA NOĆ MUZEJA 30. siječnja, zagrebački Etnografski muzej pripremio je otvorenje izložbe "Dim - priča o duhanu", koja će progovoriti o različitim aspektima u tumačenju duhana - ispričat će priču o biljci koju su nazivali kraljicom među biljkama, ali i đavoljom travom.

"Kako bismo mogli problematizirati tu, danas pomalo tabuiziranu temu, izložba pristupa temi duhana s etnološke, filmske i marketinške pozicije, a namjera je istaknuti gospodarsko, kulturološko, društveno i simboličko značenje duhana u Hrvatskoj i svijetu", ističe se u najavi izložbe.

Iz Etnografskog muzeja najavljuju da će u popratnim programima nastojati najmlađe posjetitelje potaknuti na vlastito promišljanje štetnosti duhanskih proizvoda, a uz pomoć stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pokušati ih uputiti na zdrave stilove života.

Publici će se približiti i životi onih kojima je duhan bio egzistencija, od šamana koji su se trovali duhanom kako bi uspostavili kontakt sa svijetom duhova, preko dalmatinskih berača kojima je duhan značio kruh, do rovinjskih tabakina - žena koje su radom u duhanskoj industriji dobile priliku za emancipaciju.

Predstavit će se i fenomen reklama kojima je duhanska industrija nastojala prigrliti što više korisnika, te redatelji koji su svoje filmove zavili u duhanski dim.

Autorica izložbe, Marija Živković, koncipirala je izložbu u više cjelina, od "Kratke povijesti duhana" u kojoj se obrađuje značenje duhana u pretkolumbovskoj Americi te njegovo širenje diljem svijeta, do "Herba fiscalis" o gospodarskom značaju duhana za tradicijsko gospodarstvo i državne blagajne.

Pušački pribor, iz fundusa Etnografskog muzeja i posuđen iz ostalih muzeja te privatnih kolekcionara, najvećim dijelom obuhvaća glinene lule koje su se izrađivale u Zelovu kraj Sinja, unikatne lule suvremenog zagrebačkog majstora, japanski kiseru te indijansku 'lulu mira'.

Cjeline "Cigarete reklamnim jezikom" i "Cigarete na filmu", govore o nedavnoj prošlosti u kojoj je cigareta odigrala glavnu ulogu, a posebna je tema posvećena zabrani konzumiranja duhana kroz povijest, od smrtnih kazni do konačnih znanstvenih dokaza o štetnosti duhanskih proizvoda.

Izložbu prati istoimeni katalog s tekstovima različitih stručnjaka, filmski kritičar i glavni urednik Trećeg programa HRT-a Dean Šoša govori o duhanu na filmskom platnu, kustosica Tamara Nikolić Gerić o Tabaheinama, ženama u duhanskoj industriji i propituje položaj žena nastupom industrijalizacije na konkretnom primjeru rovinjskih radnica u duhanskoj industriji, a Ivo Payer iz marketinške agencije BBDO o povijesti oglašavanja duhanskih proizvoda u svijetu i Hrvatskoj.

Marija Živković piše o korištenju duhana u narodnoj medicini (od šamanizma do običaja na hrvatskom selu), o različitim načinima uživanja duhana (žvakanje, pijenje soka, šmrkanje i pušenje) u različitim kulturama i Hrvatskoj, o duhanu kao poticaju razvoju gospodarstva te različitih obrta i industrije,te o lularskom obrtu.

Otvorenjem izložbe počinje program Noći muzeja u Etnografskom muzeju, a nastavlja se prezentacijama i radionicama. Među ostalim, posjetitelji će imati priliku vidjeti kako se izrađuje zelovska lula te drveni kamiš i cigalin. Taj će tradicijski obrt, uz prigodan performans, predstaviti Ivan Delaš, koji je posljednjih godina obnovio proizvodnju lula, s ciljem revalorizacije tradicije izrade lula i plasiranja na tržište suvenira.

Pročitajte više