OPCW: Uništavanje sirijskog kemijskog oružja usporeno je zbog građanskog rata, lošeg vremena i birokracije

Foto: Guliver Image / Getty Images

UKLANJANJE i uništavanje najopasnijeg sirijskog kemijskog oružja usporeno je zbog logističkih i sigurnosnih problema, ali je šef Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu izjavio u četvrtak da ono može biti dovršeno do kraja lipnja.

Građanski rat, loše vrijeme i birokracija usporile su proces uništavanja najopasnijeg oružja koje je trebalo biti provedeno do kraja ožujka.

Međutim, Uzumcu je rekao novinarima u Rimu kako je uvjeren da sve kemikalije mogu biti uništene do kraja lipnja, što je rok postavljen za uništenje manje opasnog oružja.

"Još uvijek sam uvjeren da možemo ispoštovati taj rok stavljen za kraj lipnja... Učinit ćemo sve što možemo kako bismo ga ispoštovali", rekao je.

Također je kazao da se OPCW sastao sa sirijskim dužnosnicima u Den Haagu u srijedu kako bi razgovarali o detaljima te da su poduzete dodatne mjere i "mi se nadamo da možemo ići relativno brzo u sljedećim tjednima".

Uzumcu je rekao da je više od 16 tona od ukupno 560 tona najopasnijih kemikalija dosad prebačeno na danski brod u sirijskoj luci Latakiji. Brod sada čeka u međunarodnim vodama još pošiljki.

Uzumcu boravi u Italiji kako bi izvijestio talijanski parlament o detaljima postupka pretovara kemikalija. Naime, Italija je prošlog mjeseca pristala na to da jedna njezina luka posluži kao mjesto pretovara kemikalija koje se koriste u proizvodnji sarina i drugih otrovnih tvari.

Pretovar kemikalija s danskog teretnog broda na specijalizirani američki brod, na kojemu će biti uništene na otvorenome moru, dio je međunarodnog dogovora što je postignut na poticaj Rusije nakon napada kemijskim oružjem u blizini Damaska u kolovozu, u kojima su poginule stotine ljudi, uključujući i djecu.

Pročitajte više