ORaH Mirele Holy: Ovo su uvjeti pod kojima bismo nakon izbora koalirali sa SDP-om

Foto: FAH

"NA PARLAMENTARNE izbore ORaH izlazi samostalno", ponovili su još jednom iz stranke Mirele Holy, koja se medijima ponovo obratila priopćenjem kako bi istaknuli da "nije moguća suradnja sa političkim opcijama koje programski, ali i u smislu političke vjerodostojnosti i odgovornosti nisu kompatibilne s ORaH-om".

"Da je ORaH tome dosljedan najbolje govori činjenica da je predsjednica stranke nedavno vrlo jasno i nedvosmisleno otklonila mogućnost zajedničkog izlaska sa SDP-ovom koalicijom na parlamentarne izbore iako nam je bio ponuđen velik broj vjerojatnih mandata. U ORaH-u smo svjesni velike neizvjesnosti rezultata sljedećih izbora, ali s obzirom na činjenicu da politiku smatramo poslom u javnom interesu, ovakav tip političke trgovine nam apsolutno nije prihvatljiv", tvrde iz ORaH-a.

Koalicija ipak moguća

Holy je, međutim, jutros u emisiji "Ujutro prvi" Hrvatskog radija ipak otkrila u kojem bi slučaju bila spremna na suradnju s tzv. "lijevim blokom" predvođenim Zoranom Milanovićem i SDP-om. U takvu Vladu ORaH bi, prema Holy, bio spreman ući samo u slučaju da bude prijetila opasnost od ponavljanja izbora, i to pod vrlo jasno definiranim uvjetima.

"Ukoliko bi se dogodilo to da ORaH doista bude jedina opcija, da se odlučuje o raspisivanju novih izbora ili o tome da se pokuša dogovoriti nešto s lijevim blokom, mi bismo u svakom slučaju onda inzistirali na tome da se napravi takav program rada Vlade koji bi ustvari bio sporazum s građanima, s točnom dinamikom realizacije ključnih projekata koje ta Vlada treba provesti, s glavnim naglaskom na reformu javne uprave, s reformom teritorijalnog ustroja, pravosuđa, poreznog i mirovinskog sustava - sve ono što je doista ključno i važno za državu, s vrlo konkretnim rokovima i izvršiteljima", rekla je Holy.

O postizbornoj koaliciji na referendumu

Istu stvar ORaH ponavlja i u današnjem priopćenju, te dodaje kako će o takvoj eventualnoj postizbornoj koaliciji odlučivati svi članovi stranke.

"S obzirom da je ORaH jedina stranka u Hrvatskoj koja nastoji provesti unutarstranačke demokratske procedure ovo bi se političko pitanje, u slučaju takvog scenarija dalo na odlučivanje članicama i članovima ORaH-a putem stranačkog referenduma", priopćili su iz ORaH-a.

Pročitajte više