ORaH poziva na referendum protiv termoelektrane Ploče

Foto: Hina

ORAH je u petak pozvao građane Ploča da 25. siječnja u što većem broju izađu na referendum i glasaju protiv izgradnje termoelektrane na ugljen Ploče.

"Stranka ORaH, ovim putem, jasno i glasno ponavlja svoj stav protiv termoelektrana na ugljen koje se planiraju na hrvatskoj obali Jadrana te čvrsto stoji uz građane Ploča koji se protive ovom promašenom projektu", stoji u priopćenju te stranke.

Smatraju da termoelektrana Ploče definitivno nije u interesu građana Ploča, a niti u nacionalnom interesu Hrvatske.

Referendum o termoelektrani na uvozni ugljen, napominju iz ORaH-a, treba biti izjašnjavanje građana Ploča za sigurnu i zdravu budućnost u kojoj će kao dobri gospodari iskoristiti svoje bogate potencijale obnovljivih izvora energije koji su njihovo vlasništvo.

Mala osobna korist


Upozoravaju da će se ustupanjem životnog prostora na raspolaganje za tuđe vlasništvo i malu osobnu korist trajno ugroziti poljoprivreda, ribarstvo, turizam i zdravlje ljudi zagađenjem okoliša.

"Dok Europska unija čini radikalan zaokret u ekonomskoj politici, prihvaćajući model cirkularne ekonomije i razvoj vidi u reindustrijalizaciji, renesansi gospodarstva koje troši manje energije, koje troši energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije i koje racionalno gospodari prirodnim resursima, Hrvatska kroči potpuno drugim putem".

ORaH ističe da sa svojom politikom održive energetike namjerava razvoj gospodarstva i povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj ostvariti kroz transformaciju sektora energetike u nisko-ugljični sektor povećanjem udjela obnovljivih izvora energije (OIE), primjenom energetske učinkovitosti i ulaganjem u inovacije i nove tehnologije, pogotovo u moderne plinske elektrane i napredne mreže.

"Tako definirana politika za period do 2020. godine i period 2020.-2030. u suglasju je sa zajedničkom politikom EU i jamči visoki postotak iskorištenja europskih fondova ispravno uloženih u razvoj hrvatskog gospodarstva", kažu iz ORaH-a.

Pročitajte više