Obama čestitao Erdoganu na izbornoj pobjedi

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama čestitao je u utorak turskom premijeru Tayyipu Erdoganu pobjedu na predsjedničkim izborima, priopćila je Bijela kuća.

Erdogan je obećao da će raditi na pomirbi u Turskoj nakon što je osigurao predsjedničko mjesto s više od 52 posto glasova u nedjelju u prvom izbornom krugu.

"Predsjednik je pohvalio premijerov govor u nedjelju i istaknuo kako kao prvi turski predsjednik izabran na izravnim izborima premijer ima povijesnu prigodu povesti Tursku dalje naprijed", rekla je Bijela kuća u priopćenju.

"Predsjednik i premijer su se suglasili o važnosti bliske suradnje glede Sirije i Iraka i terorističkih prijetnja koje dolaze iz regije", rekla je Bijela kuća.

Telefonski razgovor dvojice čelnika trajao je 45 minuta, prema turskim izvorima.

Erdogan je prošloga mjeseca priznao napetosti u svojim odnosima s Obamom rekavši kako više ne razgovara izravno s američkim predsjednikom kao što je činio ranije.

Erdoganov stil vladavine od bombastične retorike o Izraelu do udara na protuvladine prosvjede prošloga ljeta izaziva sve veću zabrinutost među zapadnim saveznicima posljednjih godina.

Turska, međutim, ostaje ključna članica NATO-a i strateški saveznik za Washington na nemirnom Bliskom istoku sa zajedničkim interesima koji uključuju energetsku sigurnost i borbu protiv terorizma.

Pročitajte više