Obama i Hollande prijete Moskvi težim posljedicama

Foto: Hina

BARACK OBAMA i François Hollande su upozorili Rusiju da će platiti "još veću cijenu" nastavi li destabilizirati Ukrajinu, priopćila je u petak Bijela kuća nakon telefonskog razgovora američkog i francuskog predsjednika.

Devet dana prije predsjedničkih izbora raspisanih u Ukrajini, "predsjednici su istaknuli da će Rusija morati platiti puno veću cijenu nastavi li provocirati i destabilizirati", dodaje američka izvršna vlast u priopćenju.

To jedinstveno stajalište o Rusiji iznosi se nakon tjedna u kojemu su se u francusko-američkim vezama čula različita mišljenja o tom pitanju.

U četvrtak je američka diplomacija istaknula da je američki državni tajnik John Kerry opetovao francuskom kolegi Laurentu Fabiusu da se Washington protivi isporuci ratnih brodova Moskvi.

Tema tih dvaju ratnih brodova tipa Mistral koje je Francuska prodala Rusiji bila je u središtu Fabiusova posjeta Sjedinjenim Državama u ponedjeljak i u utorak i zategnula je odnose dviju savezničkih zemalja.

Kako navodi Bijela kuća, Obama i Hollande su razgovarali i o nigerijskom problemu, dok francuski predsjednik u subotu treba biti domaćin summita u Parizu na kojemu bi se trebala koordinirati borba s islamističkom skupinom Boko Haramom nakon otmice više od 200 učenica.

Pročitajte više