Obama nominira Jima Yonga Kima za predsjednika Svjetske banke



NOVI šef Svjetske banke najvjerojatnije će biti Jim Yong Kim. Za predsjednika Svjetske banke Kima je odlučila nominirati administracija Baracka Obame.

Podsjećamo, Robert Zoellick, aktualni predsjednik Svjetske banke, u veljači je najavio da se povlači. Američki predsjednik odmah se bacio u potragu za njegovim nasljednikom, a među potencijalnim kandidatima su, kako piše AP, bili i neki visokopozicionirani dužnosnici unutar Obamine administracije.

Novog predsjednika Svjetske banke izabrat će izvršni odbor koji ima 25 članova, a u kojem SAD, kao najveća svjetska ekonomija, ima najviše glasova. AP, koji je ekskluzivno objavio informaciju da će Obama nominirati Kima za predsjednika Svjetske banke, tvrdi da su se Amerikanci odlučili za Azijata, rodom iz Južne Koreje, kako bi udovoljili zemljama u razvoju.

Do sada su čelne pozicije u Svjetskoj banci i MMF-u bile rezervirane za Amerikance i državljane zemalja zapadne Europe.

Obamin odabranik Kim može se pohvaliti zavidnom biografijom, ali ipak je vidljivo da će suočavanje s ekonomskim izazovima za njega biti relativno nepoznat teritorij. Kim ima diplome s prestižnih sveučilišta Brown i Harvard, bio je direktor odjela Svjetske zdravstvene organizacije za borbu protiv HIV-a i AIDS-a, a trenutno je dekan sveučilišta Dartmouth.

Pročitajte više