Obama poručio Europljanima: SAD je uz vas, napad na jednog je napad na sve nas

Foto: Hina

U GOVORU u Varšavi pred europskim čelnicima američki predsjednik Barack Obama osudio je agresiju Rusije na Ukrajinu i istaknuo zajedništvo Europe i Amerike.

Tijekom govora u Varšavi povodom 25 godina demokracije u Poljskoj, američki predsjednik Obama uvjeravao je okupljene NATO saveznike, osobito one uplašene Rusijom, kako su Sjedinjene države uz njih. Dani carstva i sfera utjecaja tvrdi Obama šaljući poruke Moskvi.

"Velike nacije ne bi smjele tlačiti manje i nametati svoju volju puškom i maskiranim ljudima koji zauzimaju zgrade. Potpisom pera ne može se opravdati otimanje susjedove zemlje, pa nećemo prihvatiti rusku okupaciju Krima i povredu Ukrajinskog suvereniteta. Naše slobodne nacije ostat će ujedinjene pa će daljnje provokacije značiti još izolacije i troška za Rusiju", rekao je Obama.

Ne možemo dopustiti da nam mračne taktike dvadesetog stoljeća određuju sadašnjost, rekao je Obama. Ujedinjeni smo sada i zauvijek, vaša je sloboda i naša, nastavio je.

"Članak 5 je jasan. Napad na jednog napad je na sve i kao saveznici imamo svečanu dužnost i ugovor, koji nas obvezujemo da branimo vaš teritorijalni integritet sada i uvijek. Poljska nikada neće biti sama i ne samo Poljska, Estonija nikada neće biti sama, Latvija, Litva i Rumunjska također", rekao je američki predsjednik.

Obama je jučer pozvao europske zemlje da povećaju izdvajanja za vojsku prozivajući neke zemlje da ne odrađuju svoj posao u okviru NATO-a. Time Obama Europi nalaže izolaciju odavno poražene Rusije, navodi ljubljansko Delo.

Snažnu podršku izrazio je Ukrajini pri dogovorima oko prijetnji ruskog Gazproma da će zatvoriti plinske ventile, a poduprijet će ju i ekonomski. Nakon sastanka s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Porošenkom, tajkunom i kraljem čokolade, za kamere osmjesi i rukovanje, uz poruku kako je Ukrajina mudro izabrala. I s ruskim predsjednikom Putinom predviđen je sastanak u petak, a Obama svoju mini europsku turneju nastavlja do tada u Bruxellesu gdje će se večeras održati prvi sastanak G7, zajednice iz koje je Rusija nedavno izbačena zbog pripojenja Krima.

Josipović: 25 godina slobode prigoda je za snažne poruke

Proslava 25 godina poljske demokracije i slobode nije bilo samo obilježavanje povijesnih događaja, nego je s nje upućena i snažna poruka o snazi demokracije i podrška Ukrajini i njezinom novom predsjedniku, rekao je u srijedu u Varšavi hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

On je u srijedu sudjelovao na proslavi "25 godina slobode" u Varšavi, dok je u utorak bio na zajedničkom ručku predsjednika Baracka Obame s čelnicima zemalja istočne i srednje Europe.


"S proslave je upućena snažna poruka svim narodima svijeta koji se još bore za slobodu da ustraju i ne odustanu. U tom kontekstu pružena je podrška Ukrajini i novom predsjedniku i poruka da Europa i Amerika, dakle NATO i Zapad neće trpjeti napade na slobodu svojih članica", rekao je hrvatski predsjednik u izjavi novinarima po završetku posjeta Poljskoj.

Tu je poruku vrlo jasno uputio u svom govoru na središnjoj proslavi Obama, koji se pozvao na članak 5 povelje NATO saveza. "Tu je predsjednik Obama bio vrlo jasan", rekao je Josipović, ocijenivši ipak da je, bez obzira na oštru retoriku, bilo jasno da je "prvi izbor razgovor, pregovori, dobra volja i želja da se surađuje". To je retorika i čvrstoće ali i mira, ocjena je hrvatskog predsjednika.

On je naglasio da je Obama kritičan prema općem pristupu obrambenoj politici, odnosno činjenici da Sjedinjene Države imaju osjećaj da snose nerazmjeran teret odgovornosti u NATO-u.

Obama je u govoru u Varšavi osudio rusku agresiju i dao jamstva istočnoeuropskim saveznicima da neće ostati sami te uputio snažnu potporu Ukrajini i njezinom predsjedniku Petru Porošenku koji je bio nazočan na proslavi u Varšavi.

Porošenko bi trebao biti inauguriran 7. lipnja, a predsjednik Josipoivć kazao je da neće moći ići na taj događaj. "Kasno su poslali obavijest tako da zbog drugih obaveza neću moći ići. Na inauguraciju će ići bivši predsjednik i moj izaslanik Stjepan Mesić".

Josipović je kazao da je na jučerašnjem radnom ručku bilo riječi i o temama koje su važne Hrvatskoj. "Nove okolnosti dovele su do toga da Hrvatska može imati novo značenje na mapi Europe pa i svijeta", rekao je, pojasnivši da je riječ o njezinom položaju gdje može biti ulazno čvorište, prostor kroz koji će cirkulirati energije i sa zapada i s istoka.

"Nisu beznačajne ni moguće rezerve nafte i plina u Jadranu. Te nove okolnosti mogu Hrvatskoj dati novi gospodarski i politički impuls" kao i projekt LNG terminala, naglasio je Josipović.

Pročitajte više